Élet-Stílus koronavírus

Kezdenek eldugulni a csatornák a vécépapír helyett használt papíroktól Ausztráliában

Ez az eredménye a felvásárlási láznak.

A dél-ausztráliai csatornázási művek arra figyelmeztette az embereket, hogy csak vécépapírt húzzanak le, ha nem akarják, hogy ürülék árassza el az otthonaikat, miután elkezdtek eldugulni a csövek a vécépapír helyett használt alternatív törlőeszközöktől – jelentette a helyi sajtó. Erre azután volt szükség, hogy a koronavírus-járvány miatt a pánikba esett ausztrálok felvásárolták a boltokból a vécépapírokat, és emiatt sokaknak már nem jutott, és ők kénytelenek mást használni.

Az SA Water közlése szerint a vécépapír helyett használt zsebkendők, papírtörlők, nedves törlőkendők és babapopsi törlőkendők eldugítják a csöveket, annyira, hogy azok szét is repednek. Erről fotót is tett közzé a Dél-Ausztrália államban működő csatornázási művek.

Szétrepedt cső az SA Water ausztrál csatornázási művek egyik telephelyén. Fotó: SA Water

A cég szóvivője, Anna Jackson közölte az emberekkel, hogy a vécépapír helyett használt törlőket ne húzzák le, hanem tegyék a szemetesbe, és a lakossági hulladékba, különben dugulást okoznak. A szóvivő hozzátette:

A dugulás szerencsétlen mellékhatása, hogy minden, aminek le kellene mennie a csöveken, az mind feljön, és a fürdőszoba padlóján végzi.

Egy 43 éve dolgozó vízvezetékszerelő a 10 Daily című ausztrál lapnak elmondta, hogy soha nem volt annyi dolga eldugult csövekkel, mint mostanában. Andrew Farron elmondása szerint minden nap kap hívást törlőkendők miatt eldugult csatornák miatt, főleg olyan emberektől, akik nem tudtak időben bevásárolni vécépapírból, és most kénytelenek mást használni.

Közben az SA Water közölte, hogy a dugulások elhárítása komoly összeget emészthet majd fel. A cég egy átlagos évben is 400 ezer ausztrál dollárt, azaz nagyjából 76 millió forintot költ nem lehúzható tárgyak eltávolítására a rendszerből, és most attól tartanak, hogy idén ez jóval nagyobb lesz, ha a pánikvásárlás nem hagy alább, és nem jut mindenkinek vécépapír.

A kiemelt képen vécépapírt vásárolnak az ausztráliai Perth város egyik Costco áruházában, ahol elsőként korlátozták, hogy egy ember mennyi vécépapírt vehet meg. Fotó: Gettyimages / Paul Kane 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik