Élet-Stílus

Böjt alatt lehet húsmentes hamburgert enni?

Nem egyértelmű a válasz.

Szerdán hamvazószerdával kezdődött a nagyböjt. Különböző fogadalmak tesznek ilyenkor, van, aki péntekenként, van, aki a 46 nap alatt nem eszik húst. De vajon a tavaly több gyorsétteremnél is árusítani kezdett húsmentes hamburgerek, mint a vegetáriánus Whopper a Burger Kingben, vagy a KFC-s Halloumi Burger elfogyasztása szabad ilyenkor?

Elméletben igen, hiszen nem tartalmaz húst. Ugyanakkor a chicagói érsekség istentiszteleti irodájának igazgatója, Todd Williamson azt mondja,

ezzel kockáztatják az egész szellemiségének az elvesztését

– nyilatkozta a Chicago Tribune-nek. Szerinte a böjt arról is szól, hogy szolidaritást vállalunk az éhezőkkel és azokkal, akik nem ehetnek húst. A hústól való tartózkodás bűnbánati gyakorlat, hogy emlékezzünk Jézus Krisztus nagypénteki áldozathozatalára a hívőkért, vagyis hogy keresztre feszítették.

Az Illinoisi Egyetem Szent II. János Pál Newman Központ lelkészségének vezetője, Rebecca Siar azt mondja szerinte ez „az egyén szándékától és belső megfontolásától” függ. Mármint, hogy valakinek belefér-e egy burgonyából, répából, borsóból és kukoricából készült húsmentes húspogácsa, vagy sem.

Ha valaki úgy fogyasztja ezeket, hogy ezzel kijátssza a szabályokat, az elbukja a húsmentesség célját.

„A nagyböjt célja, hogy feladjunk valamit, a normális rutinunk megszakítása, egy szándékos áldozattétel” – tette hozzá Siar. Az egyház azoknak, akik egyébként is húsmentesen étkeznek, azoknak valami más fogadalom betartását javasolja. Például a vegák legyenek péntekenként vegánok, a vegánok pedig tartózkodjanak az alkoholtól, az olívaolajtól.

Egyébként is, vallási értelemben a böjt legfontosabb része, nem a tartózkodás bizonyos ételektől, hanem hogy közben jobb emberekké váljunk, bűnbocsánatot tartsunk.

Kiemelt kép: Getty Images/Martin Steinthaler

Ajánlott videó

Olvasói sztorik