Élet-Stílus

Tinédzser életét mentette meg az Apple okosórája

Ismét életet mentett az Apple Watch, ezúttal egy oklahomai középiskolás sportolót figyelmeztetett azelőtt, hogy komolyabb baj történhetett volna. A tinédzser mindössze két hete használta az okosórát, amikor az osztályteremben ülve értesítést kapott arról, hogy túlságosan szapora a szívverése, 190bpm-re szökött fel a pulzusa. Az óra által küldött ijesztő figyelmeztetésről azonnal értesítette az édesanyját.

Egészen addig semmilyen egészségügyi rendellenességről nem tudtak, végül az orvosok szupraventrikuláris tachikardiát ( SVT) diagnosztizáltak a fiúnál, ami egy súlyos szívrendellenesség. Mivel az okosóra még korán észlelte a testi tüneteket, a fiú szívritmusát egy nyolcórás műtéttel sikerült stabilizálni. A tesztek alapján azóta teljesen egészséges, aktívan folytathatja edzéseit és a sportolást.

Nem ez az első alkalom, amikor az Apple Watch segít a diagnosztizálásban, vagy akár életet ment. Legutóbb egy 45 éves magyar férfiről írtunk, aki egészen addig nem gondolta volna magáról, hogy bármilyen egészségügyi problémája lenne, míg karácsonyra nem kapott egy Apple Watch 5-öt. Amikor az ajándékot felpróbálta, az eszköz meglepetésére jelezte, hogy pitvarfibrillációja van, ami a szívritmuszavar egyik fajtája.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik