Élet-Stílus

Kamu Rolexet próbált eladni a youtuber, aki arra tanította a követőit, hogyan szúrják ki a hamisítványokat

A Horology House csatornát működtető Chris Essery ironikus módon azzal védekezett, hogy nem vette észre, hogy hamistíványt próbál eladni.

Nagyjából egy hete, egy Rolex fórumon tűnt fel az a bejegyzés, amiben Chris Essery-t, az órás körökben ismert és szeretetett Horology House YouTube-csatorna működtetőjét azzal vádolják, hogy megpróbált egy úgynevezett super fake órát, vagyis egy nagyon jó minőségű hamisítványt eladni.

A bejegyzést író felhasználó archív levelezésekkel és jó minőségű fotókkal bizonyítja be, hogy Essery aljas módon megpróbálta átverni.

A lementett üzenetváltásból kiderül, hogy a youtuber hónapokig üzletelt a férfival, akinek ez idő alatt több alkalommal is hazudott, megpróbált időt húzni, nyerészkedni. A első üzlet azért nem jött létre, mivel az óra Essery állítása szerint elveszett szállítás közben. A vevő ekkor nem kapta vissza a pénzét, hanem megegyeztek abban, hogy vesz tőle egy új órát. A választás egy acél Rolex Daytonára esett. A 116500LN referenciaszámú óra a cég egyik legdrágább és legkeresettebb modern modellje, a hivatalos viszonteladóknál nem is lehet kapni, ezért az ára elég magas, 6 és 8 millió forint között is mozoghat.

Chrono24.com

A Daytona végül megérkezett a vevőhöz, ám viszonylag hamar kiderült, hogy valami nem stimmel vele. Mint kiderült, nemcsak az óra volt hamisítvány, hanem a doboz is amiben küldték, sőt, a dokumentumok sem voltak igaziak. A csalódott vevő ezután Essery-t szembesítette a tapasztaltakkal, aki először értetlenkedett, majd miután ő is belátta, hogy az óra nem eredeti, elkezdett azzal védekezni, hogy egy kereskedőtől vette és nem tűnt fel neki, hogy nem valódi.

Balra (fehér számlap) látható egy eredeti modell, balra (fekete számlap) a hamisítvány.

Rolex Forums

A közelebbi fotókon jobban látható az eltérés, a nyomtatás minősége meg sem közelíti az eredetiét.

Kamu

Rolex Forums

Eredeti

Rolex Forums

Essery a szembesítés után hosszú heteken keresztül hazudozott arról, hogy miért nem tudja visszaküldeni a pénzt, volt, hogy arra fogta a késést, hogy egy ismerősük meghalt egy új-zélandi vulkánban, de felhozta indokként az ausztrál bozóttüzeket is.

Akárhogy is, a kereskedő azután sem volt hajlandó a teljes összeget egyben visszafizetni, hogy kiderült: hamisítványt próbált eladni. Essery hosszú napokon keresztül húzta még az időt, a pénznek csak egy részét volt hajlandó átutalni, a többit majd csak akkor, amikor visszakapta a kamu órát.

A vevő nehezen, de belement ebbe a megoldásba és végül több mint 3 hónap után vissszakapta a 30 ezer ausztrál dollárt (6,2 millió forint).

Az időhúzásra valószínűleg azért lehetett szükség, mert Essery több embernek is tartozhatott hasonló okok miatt, így csak részletekben tudta visszautalni a pénzeket, vagy egyszerűen abban bízott, hogy a vevő megunja az értetlenkedést és inkább megtartja a kamu órát vagy ő is megpróbálja eladni. A folyamatos hazudozás és a tisztességtelen visszatérítés miatt a vevő úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a történetet, ami aztán elterjedt az órás körökben.

A sors iróniája

Chris Essery YouTube-csatornáját a Horology House-t közel 80 ezer ember követte a videómegosztón. Ez az órás közösségben elég soknak számít. Essery a videóiban rendre gyönyörű képekkel, videókkal dolgozott, rendszerint józan, korrekt elemzéseket adott a legújabb modellekről. A sors iróniája, hogy a Horology House rendre bemutatott super fake órákat is, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, milyen könnyű átverés áldozatává válni.

Ezek az órák majdnem olyan jó minőségűek, mint az eredetiek, érdemes vigyázni, mert ezeket szándékosan azért gyártották, hogy megtévesszék a vásárlót.

– mondja az egyik videójában a kamu Rolexet eladni próbáló Essery.

A Horology House-t az eset óta elnyelte a föld, Essery privátra állította, vagy törölte a csatornáját, de eltűnt a Facebookról, az Instagramról és a Twitterről is. A balhé kirobbanásakor az Instagramon még posztolt egy üzenetet, amelyben azt írja, hogy szomorú és rendkívül letört amiatt, hogy így alakultak a dolgok, majd nem sokkal később ez a bejegyzés is elérhetetlenné vált.

Az órás közösség szerint a Horology House története több szempontból is sokat ártott az online kereskedőknek, a vásárlók ugyanis eddig is rettegtek attól, hogy drága hamisítványokkal verik őket át.

Az eset óta több felhasználó is jelezte, hogy nekik is adódott problémájuk Essery-vel, volt akinek hibásan összerakott, intergrált szíjjas órát küldött, aminek a helyreállítása ezer ausztrál dollárba került. Mikor a vevő felvetette a youtubernek, hogy ez nem feltétlen tisztességes eljárás, akkor ő csak annyit felelt, hogy ez már a te gondod, nem az enyém.

Az Essery által eladott kamu Rolexet ebben a Rolex Forums-bejegyzésben lehet megtekinteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik