Élet-Stílus koronavírus

Koronavírus: börtönt kaphat egy Vuhanból hazautazó tajvani, mert eltitkolta, hogy beteg

A férfi lázcsillapítóval csapta be a reptéri ellenőrzést, majd hazaérve metrón utazott, piacra ment és egy bálteremben szórakozott.

A tajvani egészségügyi hatóságok 300 ezer tajvani dollárra, azaz nagyjából hárommillió forintra büntettek egy koronavírussal fertőzött üzletembert, mert a kínai Vuhanból hazaérkezett férfi eltitkolta, hogy megbetegedett – jelentette a helyi sajtó. A férfi előző hét kedden érkezett meg a tajvani Kaohsiung városába a koronavírus járvány középpontjában álló kínai városból, egy nappal azután, hogy lázas beteg lett.

A férfi azonban nem árulta el sem a kínai, sem a tajvani hatóságoknak, hogy lázas, és a kiutazáskor lázcsillapítóval nyomta el lázát, így az egészségügyi ellenőrzésen sem bukott le. A fertőzött férfi a megérkezése után metróval ment be a városba, ahol feleségével találkozott, másnap pedig délelőtt egy hagyományos piacra látogatott el, délután egy bőrgyógyászhoz, este pedig egy szórakozóhelyen bulizott.

A kedden hazaérkezett férfi végül csak csütörtökön ment el orvoshoz, miután visszatért a láza, és akkor vallotta csak be, hogy Vuhanban volt. Másnap a tajvani járványügyi hivatal megerősítette, hogy a vuhani koronavírus fertőzte meg.

A meg nem nevezett férfi azonban még ekkor is titkolta, hogy a Jin Bali Grand Ballroom nevű szórakozóhelyen bulizott. Ez csak azután derült ki, hogy az ott dolgozó egyik hoszteszlány, aki aznap este vele foglalkozott, szintén lebetegedett, és arra kérte az üzletembert, hogy mondja el a hatóságoknak, hogy hol járt.

Az igazságügyi minisztérium közölte, hogy az ügyészség eljárást indított ellene, és akár 3 évig tartó börtönbüntetést, és félmillió tajvani dolláros pénzbüntetést is kaphat, ha bebizonyosodik, hogy megfertőzte a hoszteszt.

Közben kiderült, hogy már két koronavírusos fertőzést észleltek Németországban, és már olyan japán koronavírusos beteg is van, aki nem is járt Kínában.

Vuhan pedig szellemvárossá változott.

Koronavírus: kísérteties videó a szellemvárossá vált Vuhanból
A 11 milliós kínai nagyváros egy apokaliptikus film díszletére hasonlít.

Kiemelt kép:MTI/EPA/Vu Hong

Ajánlott videó

Olvasói sztorik