Nagyvilág koronavírus

Már olyan koronavírusos beteg is van, aki nem is járt Kínában

Japánban azonosították az első olyan koronavírusos beteget, aki nem járt Kínában – közölte Kato Kaconobu japán egészségügyi miniszter. A Kyodo News azt írja, hogy az érintett férfi egy, a hatvanas éveiben járó buszsofőr, aki Nara városában él és az elmúlt időszakban két, a kínai Vuhan városából érkező turistacsoportot is szállított.

Január 26-ig Japánban négy koronavírussal fertőzött személyt diagnosztizáltak, arról egyelőre nincsenek információk, hogy az említett buszsofőr közöttük van-e, vagy egy újabb betegről van szó.

Japán evakuálja az állampolgárait Vuhanból
Ma küldik az első repülőt értük.

Nem sokkal később kiderült, hogy nem Kínában, hanem helyben, Bajorország tartományban okozhatta a megbetegedést a koronavírus a Kínából kiindult járvány első megerősített németországi eseténél is. A 33 éves német férfi stabil állapotban van, láztalan. Egy autóipari beszállító cég, a Magyarországon is tevékenykedő Webasto munkatársa. Egy kínai kolléganője fertőzhette meg, aki részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában, a München melletti Stockdorfban január 19-től 22-éig. A sanghaji nő szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt.

A bajor hatóságok most igyekeznek feltárni, hogy kivel volt kapcsolatban a kínai nő és a megfertőzött bajor férfi, akit elkülönítve ápolnak egy müncheni klinikán. Legkevesebb negyven embert vizsgálnak meg. Fertőzésgyanús esetet egyelőre nem találtak.

Kiemelt kép: Europress/Ryohei Moriya/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik