Élet-Stílus

Mitől leszünk depressziósak karácsonykor?

Az ünnepek időszaka elvileg a boldogságé, de sokaknak csak szomorúság jut ilyenkor.

Az ünnepek időszaka egészen mást jelenthet a különböző emberek számára. Van, akinek ez az év legboldogabb része, a folyamatos ünneplés, a pihenés és a nyugodt családi légkör hetei. Másnak viszont nyomasztó, szenvedéssel teli időszak, amikor látszólag mindent elural a téli depresszió.

A depresszió speciális formájának számos oka lehet. Ilyen például a stressz és a kimerültség, amelyek egyébként is hozzájárulhatnak a depresszió kialakulásához, de vannak egészen speciális okok is.

A vásárlási láz

Ilyen lehet természetesen a karácsony „túlkommercializálódása”, vagyis az, hogy a hangsúly egyre inkább az ajándékvásárlásra és a kívülről tökéletesnek látszó szociális helyzetek megvalósítása felé tolódik.

Ahogy közeledik az év vége, sokan végeznek magukban egy kis összegzést az eltelt esztendő eredményeiről, kudarcairól, a személyes kapcsolataikban bekövetkezett változásokról. Az ünnepek közeledtével az ilyen önvizsgálatnak akár negatív következménye is lehet, mert előfordulhat, hogy áldozatnak, hibásnak vagy tökéletlennek érezzük magunkat a többi emberhez képest, akiknek látszólag jobban megy a sora, mint nekünk.

Elvárások

A karácsonykor ránk nehezedő nyomásnak több oka lehet. Egyrészt pénzügyi, hiszen meg akarunk felelni a reklámokból felénk áradó elvárásoknak, és egyre drágább ajándékokat veszünk, miközben tudjuk, hogy emiatt esetleg adósságokba sodorjuk magunkat. Másrészt létezik egyfajta társadalmi nyomás, egyfajta elvárás, hogy olyan emberekkel is időt töltsünk, akikkel saját döntésünk alapján esetleg nem szívesen lennénk együtt.

Nem biztos ugyanis, hogy attól, hogy valaki a rokonunk, jól ki is jövünk vele. Rengeteg családban vannak problémák, és a karácsonyi időszaknak az a kényszere, hogy kifelé boldognak mutassuk magunkat, még inkább megnehezíti, hogy valóban felszabadultan töltsük el az időt a szeretteinkkel.

Természeti körülmények

Karácsony tájékán többnyire hideg van, és a nappalok sokkal rövidebb ideig tartanak, ezért általában kevesebb időt töltünk a szabadban, és azt sem mindig világosban, természetes fényben.

Emiatt kevesebb friss levegőt szívunk, és a szervezetünk is kevesebb D-vitaminhoz jut, ez pedig a közérzetünkre is negatív hatással lehet.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik