Élet-Stílus

Magányosan az ünnepek alatt

Sajnos a karácsony nem mindenki számára meghitt és boldog. A karácsonyi depresszió egyre szélesebb körben ismert fogalom, olyannyira, hogy

a pszichológiában már szakkifejezés is van rá: a Christmas blues.

A közhiedelem szerint ilyenkor a legtöbb az öngyilkosság, még ha ezt statisztikai adatok ugyan nem is támasztják alá. Ám ebből is látszik, hogy a karácsonyi magány igen komoly kérdés!

Tovább ronthat a helyzeten, hogy ilyenkor „kötelező” boldognak lenni, és ha mindenkit annak látunk, a különbözőség még erősebben hat. Pláne, ha valaki egyedül él, és nem tudja kivel megosztani az ünnepeket… De azok számára sem könnyű, akiknek lenne ugyan társaságuk, de jobbnak érzik a rokonságot mégis messzire elkerülni, mert egyáltalán nem felhőtlen a kapcsolatuk a többiekkel.

Mit lehet tenni?

Ha magányosak vagyunk, inkább mellőzzük a közösségi oldalak nézegetését, hiszen ott sokszor olyan (hamis) képeket láthatunk, amiről csak az jutna eszünkbe, hogy mindenki más bezzeg milyen boldog. Figyeljünk oda az étkezésünkre és ne hanyagoljuk el a mozgást sem, időnként egy kisebb-nagyobb séta a szabadban igen sokat lendíthet kedélyállapotunkon.

Ha egyedül lennénk az ünnepek alatt, keressünk olyan lehetőségeket, ahol ha idegenekkel is, de mégis csak társaságban tölthetjük el az időt. Ma már számos ilyen program létezik, illetve olyanok is, ahol sok ember azért fog össze, hogy másoknak nyújtsanak segítséget: gondolunk itt az adakozásra, ételosztásokra, egyéb önkéntes jószolgálati munkákra. Jobb adni, mint kapni, szól a közismert mondás, mert adni – különösen az ünnepi időszakban – valóban szívmelengető érzés!

De szervezhetünk mi is találkozókat olyasvalakikkel, akikkel szívesen megosztanánk egy ebédet, vacsorát, vagy akár csak egy kávét is. Ha pedig a távolság vagy az időbeosztásunk ezt nem engedi, akkor telefonáljunk rá az ismerőseinkre. A lényeg, hogy ne zárkózzunk el teljesen a világtól!

Ha másért nem is, az ünnepek miatt legyünk figyelmesebbek: figyeljünk az ismerőseinkre, munkatársainkra, barátainkra, hátha valamelyiküknek segítségre van szüksége, még ha ezt nem is mondja ki. Próbáljunk rájuk fokozottan odafigyelni, de ne erőltessünk semmit, mert könnyen előfordulhat, hogy azzal pont az ellenkező reakciót váltjuk ki, mint amit szerettünk volna.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik