Élet-Stílus

Csodálatos módszerrel csalt ki pénzt egy ír diák a csalótól, aki le akarta húzni ezer fonttal

Majd a pénzt jótékony célra adományozta.

Amikor a 22 éves Ross Walsh elolvasta az előző hónapban kapott e-mailt, rögtön tudta, hogy egy csalóval van dolga, és azt is azonnal tudta, hogy mit fog csinálni: megpróbálja átverni a csalót. A Limerick egyetem hallgatója ugyanis nem először csinálta meg ezt.

Walsh a BBC brit közszolgálati adónak elmondta, egy magát Solomon Gundinak nevező valakitől kapott levelet, amiben a csaló azt állította, hogy „egy nagy üzleti bankár”, aki „részvények vásárlásával” foglalkozik. Solomon közölte, Walsh beszállhat az üzletbe, és a fele az övé lesz, ha küld neki ezer fontot, azaz nagyjából 370 ezer forintot. Még azt is megemlítette, hogy egy héttel korábban 35 ezer fontot (13 millió forint) keresett.

Mondtam neki, hogy nagyon érdekes az ajánlat, de szerintem az ezer font sértés, és inkább 50 ezer fontot szeretnék utalni neki

mondta el Walsh a BBC-nek.

A férfi ezek után csinált egy kamuképet az átutalásról, és azt bizonyítékként elküldte a csalónak, aki azonnal válaszolt is, közölve, hogy nem érkezett meg a pénz a számlájára. Walsh ekkor megírta neki, hogy a bank leállította az átutalás, mert csalásgyanúsnak találták.

De van rá megoldás – írta a csalónak Walsh. Csak annyit kell csinálnia, hogy küld egy kis összeget a számlájáról a számlájára, hogy bizonyítsák a banknak, nem csalásról van szó.

Bevette

– mondta Walsh a BBC-nek.

A csaló végül 25 fontot (9400 forint) küldött el az ír diáknak, aki azon nyomban át is utalta azt a rákbetegséggel foglalkozó Irish Cancer Society nevű jótékonysági szervezetnek. Majd az utalásról szóló bizonylatot elküldte a csalónak is, hogy tudja, át lett verve.

A Limerick Leader című ír lap cikke szerint ezzel Walsh már három internetes csalót vert át ugyanezzel a módszerrel, és nem is akarja abbahagyni. Amíg kapja az ilyen e-maileket, próbálkozni fog a csalók átverésével.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik