Élet-Stílus

A pilóta kilögybölt kávéja miatt hajtott végre kényszerleszállást egy tengerentúli járat

A német légitársaság gépén vészhelyzet alakult ki a pilótafülkében felborított kávé miatt.

Az Atlanti-óceán felett kellett visszafordítania a Condor német légitársaság egyik Frankfurtból Mexikóba tartó járatát, mert a pilóta véletlenül kiöntötte a kávéját – olvasható légi baleseteket vizsgáló brit hatóság jelentésében. A forró ital egy része ugyanis az Airbus A330-243-es típusú gép műszereire ömlött, kisebb elektromos tüzet, és a kommunikációs rendszer meghibásodását okozta.

Az eset még február 6-án történt, de csak most került nyilvánosságra. A jelentés szerint a gép már félúton járt az Atlanti-óceán felett, amikor kénytelenek voltak visszafordulni, és leszállni az írországi Shannon repülőtéren.

A 326 utast szállító gép 49 éves, tapasztalt pilótája a jelentés szerint fedél nélkül kapott egy pohár kávét, amit nem a kijelölt pohártartóba rakott, hanem egy tálcára. Majd véletlenül felborította, és a forró ital nagy része az ölébe, valamint egy kisebb része a műszerfalra ömlött.

Bár a középső konzolra kiömlött kávé hamar felszáradt, azonnal meghibásodott a kommunikációért felelős eszköz (ACP), amiből egy idő füst kezdett el felszállni, és olyan forró lett, hogy az egyik gomb el is olvadt. Ekkor a pilóta úgy döntött, hogy visszafordulnak és az írországi repülőtéren leszállnak. A jelentés szerint senki sem sérült meg a fedélzeten.

A légitársaság az eset után közölte, hogy mostantól különösen odafigyelnek arra, hogy csak fedéllel ellátott poharakban szolgáljanak fel kávét és teát a pilótafülkében, valamint olyan poharakat fognak használni, amelyek pontosan illenek az ott lévő pohártartóba.

A kiemelt képen a Condor légitársaság egyik Airbus A320-asa száll le Münchenben. Fotó: AFP / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik