Élet-Stílus

Kártérítést fizet a Red Bull azoknak a kanadaiaknak, akik nem kaptak szárnyakat az italtól

Fejenként 10 kanadai dollár (kb. 2200 forint) kártérítést igényelhetnek azok a kanadaiak, akik 2007. január 1. és 2019. július 23. Red Bull energiaitalt vásároltak, de csalódtak, mert a reklámokban ígértekkel ellentétben nem kaptak szárnyakat – írja a Daily Hive című kanadai hírportál.

A Red Bullt gyártó céget egy Michael Attar nevű férfi perelte be, félrevezető reklámozás miatt, februárban. A vállalat nem várta meg a bírósági eljárás végét, peren kívül egyezett meg a felperessel és beleegyezett egy 850 ezer kanadai dolláros (kb. 190 millió forintos) alap felállításáról, ahonnan lehívhatják a nekik járó kártérítést mindazok, akik átverve érzik magukat.

A kanadai per gyakorlatilag a Red Bull ellen, az Egyesült Államokban, 2014-ben lezárult bírósági eljárás másolata volt. Amerikában egy Benjamin Careathers nevű férfi perelte be az energiaitalos céget azért, mert hiába itta, nem kapott szárnyakat a Red Bulltól. A cég akkor is a peren kívüli megegyezést választotta és 13 millió dollárt (közel 4 milliárd forintot) fizetett. A kanadai Attar az amerikai per után megpróbált kártérítéshez jutni, de mivel nem sikerült neki, saját pert indított Kanadában.

A felperesek egyik esetben sem azt kifogásolták, hogy egy Red Bull elfogyasztása után nem nőttek szárnyaik, hanem azt, hogy italtól nem voltak képesek fokozott fizikai, vagy szellemi teljesítményre, holott az energiaital hirdetései ezt ígérik. A Red Bull mindkét esetben kiállt a hirdetési és marketinggyakorlata mellett, ám a hosszas és költséges pereskedés helyett inkább a peren kívüli egyezséget választották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik