Élet-Stílus

Azért nem tudok aludni, mert stresszes vagyok?

Ugyan nem minden esetben, de a stressz gyakran vezethet álmatlansághoz. Nem árt, ha ilyenkor felteszünk magunknak néhány kérdést.

Nem minden álmatlanság kiváltó oka a stressz, de a stresszes emberek közül sokan szenvedhetnek inszomniában. Az viszont jó hír, ha a stressz kezelésével az inszomniától is meg lehet szabadulni.

A stressz miatt nehezebben alszunk el, és az éjszakai nyugalmunkat is gyakori ébredések zavarják meg. Ez hatással van az alvásunk minőségére és a nappali tevékenységünkre egyaránt. Az alvás és az ébrenlét egyensúlyának felborulása, az ébren forgolódva töltött éjszakáktól való félelem állandósulása tovább fokozza a stresszt, és könnyen kialakulhat a tartós álmatlanság ördögi köre, amelyből segítség nélkül nagyon nehéz kitörni.

Mi az ok?

A legfontosabb, hogy kiderítsük, pontosan mi okozza az álmatlanságunkat. Fontos ilyenkor feltennünk magunknak néhány kérdést: mióta tart ez az állapot, volt-e valamilyen jelentős – magánéleti, vagy munkahelyi – változás az életünkben a panaszok megjelenése előtt, megváltoztak-e az alvási körülményeink, az életvitelünk.

Ha az inszomniánk állandó, lehet, hogy nem a stressz okozza. Ha viszont csak időnként tér vissza, érdemes megnézni, hogy melyek ezek az időpontok, és feljegyezni, hogy aznap különösen stresszesek voltunk-e.

És mi lehet a megoldás?

Több is van, de a legfontosabb, hogy teremtsük meg a jó alváshoz szükséges körülményeket. Adjunk magunknak kellő időt az alvásra való felkészülésre: ilyenkor lazuljunk el, már semmiképp ne dolgozzunk, lehetőleg a telefonunkat is tartsuk távol, az elalvás előtti órában pedig tévézés helyett érdemes inkább olvasni vagy zenét hallgatni.

A hálószobánkat tegyük minél komfortosabbá, megnyugtatóbbá, hiszen még a jó alvók számára sem közömbösek az alvás körülményei, az inszomniában szenvedőknek pedig különösen fontos, hogy a hálószoba valóban a nyugalom szigete legyen, ahol semmi zavaró tényező nem vonhatja el a figyelmét az alvásról.

Ezek lehetnek az álmatlanság okai
Az inszomnia kiváltásában számos krónikus testi, vagy pszichés betegség is szerepet játszhat.

Ezért érdemes a lehető leghívogatóbb légkört megteremteni a hálóban. Legyen minden nagyon kényelmes, rendezett és tiszta. A hálószobában csakis olyan tárgyakkal vegyük magunkat körül, amelyek a pihenést szolgálják. Száműzzük a tévét, és az összes többi elektromos kütyüt, a ruhaszárító állványt, a vasalódeszkát és az egyéb háztartási eszközöket csakúgy, mint a szobabiciklit, vagy más fitnesszgépet.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik