Élet-Stílus

Az alváshiány a munka rovására mehet

Nem is gondolnánk, mennyit veszít a világgazdaság a kialvatlanság miatt. Pedig lehetne rajta változtatni.

Napjainkra a világunk elképesztő átalakuláson ment át. Sok más mellett teljesen átalakultak a munkavégzési körülmények és szokások, a napi munka ritmusa is. Egyre kevesebbet pihenünk, egyre több időt töltünk a munkahelyünkön, és egyre kevésbé érezzük fontosnak a kikapcsolódást.

Mindennek komoly következményei vannak, számos egyéb mellett például az, hogy a dolgozó emberek tömegei nem alszanak megfelelően. Leginkább az amerikaiakról vannak adataink, ott ez a probléma a felnőtt lakosság ötödét is érintheti.

Az alvászavarnak azonban kifejezetten komoly pénzügyi hatásai lehetnek.

Évente akár kilencven milliárd dollár, vagyis 26 ezer milliárd forint eshet ki csak az amerikai gazdaságból a kialvatlan emberek figyelmetlenségéből adódó munkahelyi hibák következtében.

Ez olyan összeg, amelyet már a munkaadók is megéreznek. Az Amerikai Inszomnia Felmérés szerint az összes munkahelyi hiba negyedét kialvatlanság okozza, amivel messze ez a legkárosabb betegség a munka hatékonyságára nézve. Ideje lenne tehát kezelni valahogy.

Fotó: Frank Rumpenhorst/dpa

De hogyan tudunk javítani rajta?

Kezdjük az alapoknál. Azt ugyan érezzük, hogy reggelente fáradtak vagyunk, a munkavállalóknak azonban csupán kis hányada van tisztában azzal, hogy a fáradtságát alvási rendellenesség okozhatja. Sőt, gyakran azt sem tudják pontosan, mennyit kellene aludniuk az egészséges élethez. Az inszomniában szenvedők közül sokan éppen az egészséges alvással és az álmatlansággal kapcsolatos alapvető ismeretek hiánya miatt fordulnak ritkábban szakemberhez segítségért.

Mennyit kell egy embernek aludnia, hogy kipihent legyen?
Elmondjuk, mennyire igaz a nyolcórás alvás mítosza.

Nagyon fontos lenne tehát, hogy az alvással és stresszel kapcsolatos oktatás pontosan olyan része legyen a munkahelyeknek, mint a munkavédelmi előadások. És nemcsak a munkavállalóknak, hanem a főnökeiknek is érdemes lenne tanulni belőle.

Ha pedig az oktatás megtörtént, érdemes elérni, hogy a munkavállalók hozzá is jussanak a megfelelő szakemberek segítségéhez. Ez valójában nem pluszkiadás a munkaadóknak, elvégre amit kifizetnek a réven, az bőven bejön a vámon: a kipihent dolgozó ugyanis sokkal kevesebb hibát követ el.

A stressz kezelése ugyancsak nagyon fontos feladat. A stressz az inszomnia egyik lehetséges, és manapság egyre gyakoribb oka, amelynek kezelésével csökkenthetjük az álmatlanság előfordulását is. A stressz csökkentésére rengeteg lehetőség létezik, amelyeket érdemes lenne a munkahelyeken is alkalmazni.

A munkavállalóknak pedig meg kellene tanulniuk, hogyan tudnak okosan gazdálkodni a munkaidővel. Így talán kevesebben maradnának bent este dolgozni, hogy aztán reggel kialvatlanul térjenek vissza.

Nagyon komoly problémákat okoz a szervezetünkben az álmatlanság
Az alváshiány rendkívül káros az egészségre. A hatása olykor alig észrevehető, de lehet akár nagyon veszélyes is.

De a legfontosabb, hogy tisztában legyünk vele, a motivált és egészséges munkavállaló egyszerűen jobb munkát végez. Ezért nem érdemes senkit túlhajszolni, a végsőkig kizsigerelni, hiszen ez előbb-utóbb a munka minőségének rovására megy.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik