Élet-Stílus

Három hobbi, amely segíthet a depresszió leküzdésében

Egy depressziós ember nehezen fog bele bármilyen tevékenységbe. De vannak olyan elfoglaltságok, amelyek a hagyományosan alkalmazott depresszióellenes kezelések hatását erősíthetik.

Fotózás

A fényképezés az egyik olyan kikapcsolódás, ami nem várt mértékben javít az ember hangulatán. Megtanít ugyanis arra, hogy máshogy lássuk a világot, mint ahogy egyébként tennénk. Az egyik legalapvetőbb dolog, amelyen a fotózás változtat, hogy elkezdjük a szépet keresni a környezetünkben, hogy megörökíthessük azt.

Emellett ez olyan hobbi, amelyet leginkább a szabadban kell űzni, a természetes fény pedig közismerten jó hatással van a hangulatra. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a fotózás az érzelmek nonverbális feldolgozásának remek eszköze.

Kertészkedés

A szorongás és a stressz egyik legfontosabb ellenszere, ha koncentrálunk valamilyen feladatra. A szabadban végzett tevékenységeknek pedig, ahogy korábban már említettük, számos haszna van.

A szervezetünk a napsütéstől és a friss levegőtől erősödik, és ez különösen igaz a téli, vagy őszi hónapokra, amikor egyébként sokkal több időt töltünk száraz levegőjű, zárt szobákban, és ritkán jutunk hozzá napfényhez, mely a szervezetünk számára pedig nélkülözhetetlen a D-vitamin előállításához. Napjainkra kiderült, hogy a D-vitamin hiánya nemcsak a csontok minőségére hat negatívan, hanem számos egyéb betegség, így például a depresszió kialakulásában is szerepet játszik. Ráadásul, a napsütés a hangulatra is remek hatással van.

Vannak kutatások, amelyek rávilágítanak arra, hogy a különösebb erőkifejtés nélküli folyamatos figyelem, amelyet a kertészkedés igényel, pozitívan ellensúlyozza a depressziót.

Írás

Az írás talán az egyik legkisebb eszközigényű hobbi, amely az ember rendelkezésére áll. Nem kell hozzá más, csak toll és papír, esetleg egy számítógép. Többfélre írást használhatunk terápiaként a depresszió enyhítésére. Írhatunk naplót, lejegyezhetjük a mindennapi érzelmeinket, vagy nekiállhatunk egy regénynek.

A naplóírás például segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, amely gyakran együtt jár a depresszióval. Segít abban, hogy megismerjük és rendszerezzük a félelmeinket, továbbá átfogó képet ad a mindennapi tüneteinkről, olyan mintákra hívhatja fel a figyelmünket, amelyek egyébként észrevétlenek maradnának. Lehetőséget ad emellett arra is, hogy észrevegyük a negatív gondolatainkat, és szembesülve velük megpróbáljuk kezelni őket.

Ha pedig nem szeretnénk naplót írni, akkor ott a kreatív írás folyamata, amely a figyelmünk folyamatos lekötésével képes oldani a szorongásunkat, és arra is jó lehet, hogy kitalált történeteken keresztül fejezzük ki a problémáinkat.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik