Élet-Stílus

Burgenland, a fesztiválok hazája

Ahol jó bor van, ott jó fesztiválokból sincs hiány. Burgenlandban azonban nem csupán a szüreti időszakban érdemes fesztiválok után nézni: különböző gasztronómiai és kulturális rendezvények várják az érdeklődőket az év nagy részében. Burgenlandi bringakaland 7. rész.

Burgenlandban a fesztiválszezon szokatlanul hosszú: már tavasszal elkezdődik, és egészen télig tart. Fertőmeggyesen (Mörbich am See) a tóparti szabadtéri színpadon tartanak ünnepi játékokat, a lékai (Lockenhaus) és a kaboldi (Kobersdorf) várban nyáron szerveznek várjátékokat. A tartományban jelentős szőlőkultúra, emiatt több helyen bor-, illetve az azokat kéz a kézben kísérő gasztronómiai fesztiválokat rendeznek meg – és nem csak a szüreti időszak alatt.

Ebben a faluban több száz éves pincékből árulják a borokat
Az ausztriai Szentkút pincesora akár skanzen is lehetne.

Novemberben a Márton-nap, decemberben pedig a karácsonyi vásárok miatt érdemes körülnézni a helyi kisvárosokban és falvakban.

Mi a locsmándi (Lutzmannsburg) borfesztiválra látogattunk el, a standok a város fölött elterülő szőlőföldeken állították fel.

Látogatásunk alatt az időjárás tökéletes volt: az enyhe szélben és napsütésben órákig el lehet sétálgatni a látóhatárig kígyózó szőlősorok és a boros bodegák között.

Fotó: A szerző felvétele

Tipp!

Ha az ember a késő tavaszi, nyári időszakban, különösen a locsmándi borfesztivál alatt látogat Burgenlandba, a városnak a kötelező kitérők között a helye. A település fákkal borított, kellemes lankák között helyezkedik el, területén egykor jelentős római település feküdt. A 12. században a város fölött található templomdombon egy vár állt, ennek maradványai, a sánc egy része még ma is látható a temetőnél. Az évek során a környéken több római kori leletet is feltártak.

A dombon fekvő Szent Vid-templom a 13. században épülhetett, alapjai római eredetűek. Az építményt három alkalommal alakították át. A 15. században gótikus, majd a 17. században barokk stílusban építették át, mai formája a 18. századra alakult ki. A település főterén ma is látható a középkori pellengér. Locsmánd és a magyarországi Zsira között, az osztrák oldalon található egy meleg vizes fürdő, a Napfürdő, azaz Sonnentherme.

Fotó: A szerző felvétele

A locsmándi borfesztivál hangulatának kulcsa az, hogy a rendezvényt a falutól távolabb, a szőlődombon szervezik meg. Sok stand nincs, de az ember így is hosszan elidőzhet a tőkék között. A területen ráadásul egy kisebb mesterséges magaslat is található, innen remek kilátás nyílik a környező dombokra.

Fotó: A szerző felvétele

A standoknál egyenesen a helyi termelőktől vásárolhatunk bort. Amikor azt mondjuk, családias hangulat, a fesztivál esetében szó szerint kell venni: egyik kedvenc bodegánk az volt, ahol apa, anya és gyermekük közösen várták a vendégeket boraikkal. Anya a poharak megtöltésével, apa a kasszával volt elfoglalva, míg a fiú figyelmét leginkább a bornyitó kötötte le.

 

Burgenlandi bringakaland – tekerj velünk Burgenlandon át!

A „drótszamáron” közlekedőket 2500 km-nyi kerékpár-úthálózat várja a kedélyes családi túrától egészen az erőtpróbáló hegyikerékpár-pályákig. GYERE, JÓ LESZ! A cikk a burgenland.info támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik