Élet-Stílus

A hely, ahol a bringával suhanhatsz a kócsagok mellett

Felkerekedtünk, a cél az ausztriai Burgenland, ahol igyekszünk kipróbálni a legjobb bringautakat. Első állomásunk Kismarton (Eisenstadt) volt, ahonnan a kastély megtekintése után átmentünk a Fertő nyugati partján elhelyezkedő Rusztba (Rust), hogy végigtekerjünk a Fertőmeggyesig (Mörbisch am See) vezető bringaúton.

A jelentős történelmi hagyománnyal rendelkező Rusztból kellemes, csendes út vezet a Fertő tó nádrengetege mellett a nagyjából 5 kilométerre fekvő Fertőmeggyesig a B10-es kerékpárút egy szakaszán. Rusztban (sok más környező településhez hasonlóan) a régióban futó útvonalak miatt több biciklikölcsönző is található.

Tipp!

Mindkét ruszti kölcsönzőben számos kerékpártípus közül lehet válogatni (a kölcsönzők oldala ide és ide kattintva érhető el, utóbbi szerdán csak délelőttönként van nyitva). Bár az út meglehetősen egyenes, mindkét helyen elektromos biciklik is bérelhetőek. Az út kiváló arra, hogy az első e-kerékpározók itt szokjanak hozzá a jármű használatához, persze azoknak is hasznos lehet, akik szeretnek meg-megállni, nézelődni, az elektromos biciklikkel ugyanis hamar be lehet hozni a lemaradást.

Nekünk pont sikerült egy elég esős napot kifognunk (2019 májusa egyszerűen így alakult), igaz, ennek is megvolt a maga varázsa: a csapadék miatt sok kócsag és gólya indult vadászatra, az út menti pocsolyákban pedig csoportosan tűntek fel a vadludak.

Fotó: A szerző felvétele

Fertőmeggyes a Fertő körüli világörökségi helyszín része, a régészeti adatok alapján területén már a kőkorszakban is éltek. A Fertőrákos és Fertőmeggyes közt húzódó út magyarországi részén fekszik a római kor egyik legizgalmasabb hazai emléke, a Mithrász-szentély. Sok más régióbeli településhez hasonlóan Fertőmeggyes is megszenvedte a 16-17. század során a török, majd a második világháború alatt a szovjet csapatok átvonulását.

A község fő látnivalója a környező természet mellett a Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére szentelt templom, melynek eredeti, 15. századi tornya ma is látható. Emellett a 18. század elején épült evangélikus templom is áll (Fertőmeggyesen a lutheri irányzat a 16. század második felében jelent meg). A település virágos kertjei több díjat is elnyertek az évek során, ezért szép időben megéri elsétálgatni a kis utcákon.

Fotó: A szerző felvétele

A fő attrakció kétségtelenül a tópart.

A strandra, illetve kikötőhöz vezető út mentén magánüdülők és stégek sorakoznak, a dokkok mellett vitorlások várakoznak. A községnél két hajózási társaság működik, komppal Illmicig (Illmitz) lehet utazni, ráadásul csónakbérlésre is van lehetőség. Fertőmeggyes strandjánál vitorlás és szörfiskola is üzemel, de a szárazföldi testmozgás sem maradhat ki: tenisz- és röplabdapályák állnak a strand közelében. A kikötő mellett egy tóba benyúló szabadtéri színpad is található, a helyi ünnepi játékok igen népszerűek.

Fotó: A szerző felvétele

Aki felkeresi a Fertő tó egyik fő nevezetességének számító Rusztot, annak érdemes áttekernie a közeli Fertőmeggyesre, különösen, ha csónakázni, strandolni támad kedve. A rövid, egyenes szakasz rossz időben is könnyedén teljesíthető, az út mentén szőlőtőkék jelzik, hogy Ausztria híres bortermő vidékén jár az ember.

Fertőmeggyesből aztán visszatekerhet Ruszt irányába, az illmici komppal lerövidítheti a B10-es kerékpárutat, de persze további is indulhat a Fertő tó körül 125 kilométer hosszan kanyargó úton.

Ha Burgenland, akkor Esterházyak
Aki Burgenlandba látogat, annak erősen ajánlott felkeresni a tartomány valamely Esterházy-emlékét.

Burgenlandi bringakaland – tekerj velünk Burgenlandon át!

A „drótszamáron” közlekedőket 2500 km-nyi kerékpár-úthálózat várja a kedélyes családi túrától egészen az erőtpróbáló hegyikerékpár-pályákig. GYERE, JÓ LESZ! A cikk a burgenland.info támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik