Élet-Stílus

Ilyen nemzeti park nincs még egy

A St. Martin termálfürdőben tett kiruccanásunk után Illmic felé vettük az irányt. Itt található a Fertő–Hanság Nemzeti Park osztrák párja, a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park központja. Burgenlandi bringakaland 4. rész.

Illmicbe (Illmitz) érve az időjárás már pozitív jeleket is küldött, kezdett úgy tűnni, hogy lassan májushoz méltóan fog viselkedni. Azért továbbra is szemerkélt, de végre volt ok a bizakodásra.

A város közelében található a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park információs központja, itt találkoztunk Gerhard Haiderrel, az Illmici Turisztikai Hivatalvezetőjével, aki körbevezetett minket a környéken.

A nemzeti park létrejötte többek közt Esterházy Pálnak köszönhető. A védett területhez még ma is számos Esterházy-birtok tartozik, sőt a park földjeinek további kisebb gazdái is vannak. A Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park különlegesség amellett, hogy a védett terület átível a határon, az, hogy nincs egészében az állam kezében, bizonyos területeket a helyiektől bérelnek.

A birtokosokkal való összefogás miatt a parknak rendkívül komoly az elfogadottsága

– magyarázza nekünk Gerhard, kiemelve, hogy neki is van a park területén földje.

Tipp!

Illmicben két hangulatos, tradicionális étterem is található: a Pusztascheune, illetve a Johannes Zeche. A május 30-i munkaszüneti nap (a mennybemenetel ünnepe) miatt előbbi zárva volt, ezért utóbbit választottuk.

A központban tett látogatás után Gerhard autóval vitt ki minket a közeli kilátótoronyba. A tornyot az osztrák park Magyarországtól kapta ajándékba – a kilátó egykor őrtoronyként szolgált a vasfüggöny idejében.

Fotó: A szerző felvétele

Ez a Sandeck, a mi kis dombunk

– mondta Gerhard, és valóban, az 1-2 méterrel kiemelkedő földdarab a pusztaságban már-már magaslatnak számít.

Ez pedig itt az Esterházyak magánbirtoka, azért nincs a térképen

– tette hozzá az autó navigációs képernyőjére mutatva.

Persze nem zavarja őket, ha áthaladnak a területen, nyugodtan ki lehet látogatni a toronyhoz.

A környék kedvelt madárleső hely, a toronyból jól rálátni a tóra, de a kivezető földúton is állandóan madarakba botlik az ember. Sőt Sandeck közelében a régió különleges állatait, a fehér szamarakat is rendszeresen megtalálni, az élőlények állandó legelőhelyét még táblák is jelzik.

Fotó: A szerző felvétele

Élővilág a nemzeti parkban

A Fertő tó körül különleges ökoszisztéma alakult ki: egyrészt a Fertő és a kisebb tavak szikes, sós vizében rengeteg egyedi mikroorganizmus érzi jól magát, a temérdek hal pedig nagy számban vonzza a térségbe a madarakat.

A Fertő környéke a migráló fajok szempontjából kulcsfontosságú helyen fekszik: a nyárra az Európa északabbi területeire vándorló madarak évente kétszer vonulnak át itt, sok költöző madár pedig nyárra a tónál is marad. A Fertő körül elképesztően gazdag a madarak biodiverzitása, a teljesség igénye nélkül a nagy kócsaggal, a vörös és kanalas gémmel, a réti sassal, a foltos nádiposzátával, a nyári lúddal, a kőforgatóval és a széki lilével is találkozni a tónál.

A Fertő nem véletlenül számít a magyar és osztrák természetfotósok, illetve madárrajongók egyik kedvenc célpontjának.

Az osztrák oldalon az illmici infocentrumban érdemes érdeklődni, a központból különböző túrákat vezetnek a védett területre. A komplexumhoz ráadásul egy kifejezetten diákoknak kialakított bemutató-épületet is kialakítottak, igaz, a hangsúly a programokban nem a fedett helyen való ücsörgésen, hanem a természetjáráson van.

A hely, ahol a bringával suhanhatsz a kócsagok mellett
Kellemes, rövid bringaszakasz vezet Rusztból Fertőmeggyesig.

Mi Illmicből a vinátriumokról híres Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) irányába indultunk tovább, majd Sopronnyék (Neckenmarkt) következett.

Fotó: A szerző felvétele

Burgenlandi bringakaland – tekerj velünk Burgenlandon át!

A „drótszamáron” közlekedőket 2500 km-nyi kerékpár-úthálózat várja a kedélyes családi túrától egészen az erőtpróbáló hegyikerékpár-pályákig. GYERE, JÓ LESZ! A cikk a burgenland.info támogatásával készült. 

Olvasói sztorik