Élet-Stílus

Pátfaluban a rossz idő sem szegheti az ember kedvét

Burgenlandban járunk, ahol a helyi kerékpárutakat szeretnénk kipróbálni, és persze megnézni a főbb nevezetességeket. Sajnos egyelőre az időjárás nem jár a kedvünkben, Ruszt és Fertőmeggyes között a szél és eső alaposan megnehezítette a dolgunkat.

Már inkább éjszaka, mint este volt, amikor megérkeztünk a Fertő tó keleti partján elhelyezkedő Pátfaluba (Podersdorf am See). Útközben még beugrottunk Védenybe (Weiden am See), itt, a tó partján fekszik a das Fritz, a környék egyik leghangulatosabb étterme. Hiába a rossz idő, az egészen a tóba nyúló étteremből pazar a kilátás a Fertőre.

Hosszú utat tettünk meg autóval, Ruszt és Fertőmeggyes (Mörbisch am See) között pedig oda-vissza a rövid kerékpárutat is végigtekertük a cudar viszonyok ellenére. Még mindig csepergett, a telefon időjárás-alkalmazása félóránként újrafogalmazta véleményét a másnappal kapcsolatban. Azzal feküdtünk le, hogy amennyiben másnap jó lesz az idő, körbenézünk kicsit Pátfaluban, aztán Illmic (Illmitz) felé tekerünk. Ha viszont esik, valamilyen alternatívát kell kiötölnünk.

Fotó: A szerző felvétele

Pátfalut az évszázadok során több alkalommal újra kellett telepíteni: pusztított itt a tatár, a török, a Rákóczi-szabadságharc, illetve a napóleoni háborúkat követő kolera és éhínség. A városban nem is igazán akadnak történelmi látnivalók, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne érné meg felkeresni a települést.

Pátfalu turizmusa igazán a második világháború után lendült fel, mára pedig a Fertő tó egyik legnépszerűbb üdülőhelyévé vált. A településhez több kilométer hosszú strandszakasz tartozik, a parton világítótorony teszi teljessé a látványt.

Mi nem igazán élvezhettük ki mindezt, az eső és szél csak nem akart enyhülni. Így nem marad más, csak az újratervezés:

autóval nagyjából tíz percre található a St. Martins termálfürdő,

a hideg időben jó ötletnek ígérkezett, ha kicsit áztatjuk magunkat a meleg vízben.

Fotó: St. Martins Therme Lodge, Rudy Dellinger

A fürdő nem a Fertő, hanem egy kisebb tó partján, illetve magán a tavon fekszik: újabb festői hely a térségben. A kellemes melegből egészen különös érzés végigtekinteni a szürke, felhős tájon. Csütörtök volt, de a fürdő egész szépen megtelt, és nem csupán a rossz idő miatt: Ausztriában éppen egyházi ünnepnapot, a mennybemenetel ünnepét tartották, ami munkaszüneti nappal is jár.

Tipp!

Ausztriában az egyházi ünnepeket komolyabban veszik, mint Magyarországon. Ez azt is jelenti, hogy valamivel gyakoribbak a munkaszüneti napok. Indulás előtt erre nem árt felkészülni, a boltzár okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Maga Pátfalu elsősorban nyári kikapcsolódásra remek választás, központi helyzete miatt azonban más hónapokban is megéri ide foglalni. A várostól a már említett St. Martins kerékpárral és autóval is gyorsan elérhető, déli irányba indulva pedig hasonló idő alatt a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park illmici (Illmitz) központja is felkereshető. A városból akár komppal is tovább lehet utazni a tó nyugati partján található Fertőmeggyeshez. Pátfalun ráadásul a térség egyik legnépszerűbb kerékpárútja, a B10 is keresztülhalad – nagy kár, hogy mi a környéken nem tudtunk tekerni.

A hely, ahol a bringával suhanhatsz a kócsagok mellett
Kellemes, rövid bringaszakasz vezet Rusztból Fertőmeggyesig.

Burgenlandi bringakaland – tekerj velünk Burgenlandon át!

A „drótszamáron” közlekedőket 2500 km-nyi kerékpár-úthálózat várja a kedélyes családi túrától egészen az erőtpróbáló hegyikerékpár-pályákig. GYERE, JÓ LESZ! A cikk a burgenland.info támogatásával készült.

Kiemelt kép: Burgenland Tourismus 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik