Élet-Stílus

Repülés után tényleg nem alszunk? (x)

Az alvás és az ébrenlét ciklusát belső biológiai óránk irányítja. Ám ez a ritmus felborul, ha egyszerre több időzónát is átrepülünk. Napokig eltarthat, amíg a szervezetünk alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, és mindez alvászavarral, álmatlansággal járhat együtt.

Kimerülten érkezett Japánba a tudós

A jetlag-ről szinte mindenki hallott már, de sokan nem veszik komolyan. Így volt ezzel Dénes is, aki egy kéthetes konferenciára utazott Japánba. Az elfoglalt kutató rutinos utazó, hiszen a világ számos pontján tartott már előadásokat, és eddig minimálisan érintette csak a jetlag. Megvoltak a maga módszerei, hogyan kerülje el az időzónaváltás miatt kialakuló álmatlanságot, ám ezúttal ez kevésnek bizonyult. Ráadásul Dénesnek egy fontos találmányról kellett beszélnie, több előadással is készült a konferenciára.

Nappal feszült volt, éjszaka álmatlanul forgolódott

Bár az évek során hozzászokott, hogy hallgatóság előtt beszéljen, a fontosabb konferenciákon mindig volt benne egy kis feszültség. Ezúttal aludni sem tudott, Japánban egyszerűen nem jött álom a szemére. Érezte, hogy nincs csúcsformában, a feszültség nőtt benne, éjszaka pedig csak forgolódott az ágyában. Fontos volt számára, hogy jól sikerüljön az előadás, de arra gondolt, ilyen fáradtan nem fog eszébe jutni semmi, és így is lett. A második diánál Dénes elakadt, és teljesen leblokkolt. Hiába kereste a szavakat, nem tudott megszólalni, végül egyik munkatársa mentette ki. Este ő ajánlotta Dénesnek, hogy próbálja ki a Sedacur fortét. Látta kollégáján, hogy feszült, kialvatlan, és gondolta, szüksége lenne a pihenésre. Dénes eleinte húzódozott, nem akart gyógyszert bevenni, mert attól tartott, hogy napközben kába lesz a pirulák miatt.

Kínosnak hitt állófogadás a konferencián

A tudóstársa elmagyarázta, hogy a Sedacur forte három gyógynövény, a valeriána, a komló és a citromfű kombinációját tartalmazza, és csak akkor altat, ha Dénes már valóban nagyon álmos, viszont a napközbeni koncentrációt nem zavarja meg. Dénes végül bevette a Sedacur fortét. Éjjel jó mélyen aludt, másnap pedig nem volt fáradt, sőt kifejezetten jól esett neki, hogy üdén ébredt. Autóval ment a konferencia helyszínére, és a gyógyszer nem befolyásolta az autóvezetést, mert nem csökkent a reakciókészsége, és koncentrálni is tudott. Az előadás jól sikerült, Dénes meggyőzően át tudta adni a magyar kutatócsoport eredményeit. Utána néhány tudós állófogadásra hívta, ahol pezsgővel kínálták. Már megitta az italt, amikor eszébe jutott, hogy este bevette a Sedacur fortét, kicsit megijedt, hogy a gyógyszer miatt nem lesz-e kába, nem üti-e ki az alkohol, de nem lett semmi baja. Utólag megtudta, hogy a Sedacur forte nincs negatív hatással az alkoholfogyasztásra sem. Bár kapott egy dobozzal ajándékba a tudóstársától, itthon vett egy újabb adagot a patikában, biztos, ami biztos alapon, hiszen nem lehet tudni, mikor lesz újra alvászavara.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Mi állhat az alvászavarok hátterében?

Az alvászavarok 75 százalékának hátterében környezeti és lelki tényezők állnak: fokozott magánéleti vagy munkahelyi stressz, élethelyzeti változások, vagy a jövőtől való szorongás. Nehezítheti az elalvást az életvitel is, például a késő esti étkezés, a sok alkohol, vagy a túlzott koffeinfogyasztás. A rosszul kialakított hálószoba is okozhat alvázavart, a túl meleg vagy túl hideg levegő, a kényelmetlen fekhely, illetve a különböző utcai zajok sokat ronthatnak az alvás minőségén.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik