Élet-Stílus

Igaz barátság: hat éve minden nap a hátán cipeli lebénult barátját az iskolában a 12 éves kínai fiú

Az általános iskola első osztályában találkoztak, azóta ő a „botja”.

A kínai Szecsuán tartományban élő Zhang Ze 4 éves volt, amikor a myasthenia gravis nevű, izomgyengeséggel járó autoimmunbetegséggel diagnosztizálták. A rendkívül ritka és gyógyíthatatlan betegség miatt a fiú segítség nélkül képtelen járni és mozogni.

Szerencséjére az iskolában ez nem okoz neki hátrányt. Köszönhetően barátjának, a most 12 éves Xu Bingyangnak, aki önzetlenül vállalta, hogy segít neki, és mindenhova elviszi. Az osztálytermekbe az órákra, ebédelni vagy akár a mosdóba. És ezt már hat éve csinálja, tanárai elmondása szerint egyetlen egy zokszó vagy panasz nélkül.

Minden nap a hátán cipeli sérült kisfiát az iskolába
Az apa azután döntött a séták mellett, hogy mozgássérült kisfiát egy környékbeli iskola sem vállalta, autójuk pedig nincs.

A kínai sajtóban bemutatott gyerekek az első osztályban ismerkedtek meg, és Xu azonnal felajánlotta, hogy segít a mozgásában korlátozott Zhangnek. Az első három évben még volt egy másik iskolás is, akivel felváltva cipelték a fiút, de ő egy idő után ezt abbahagyta. Xu azonban egyedül is vállalta, hogy segít neki.

Nagyobb vagyok nála. Gondoltam, ha én nem segítek, senki sem fog. Több mint 40 kilós vagyok, Zhang Ze pedig csak 25 kiló, így könnyen tudom vinni

mondta el Xu a helyi sajtónak.

Zhanget a nagyapja szokta bevinni otthonról az iskolába, a hátán cipelve a diákot, és onnan már Xu feladata, hogy segítsen neki. Ha sietni kell, vagy lépcsőzni, a hátára kapja, és úgy viszi be az osztályterembe. Emellett vizet visz neki, leadja helyette a házi feladatát, odaviszi neki az ebédet és még a vécére is ő viszi el, ha erre van szükség.

Xu Bingyang a legjobb barátom. Minden nap velem tanul, beszélget és játszik velem

jelentette ki Zhang.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint Xu nem a dicséretért hozza meg ezt az áldozatot osztálytársáért. Anyukája elmondása szerint neki soha egy szóval nem mondta, hogyan segít Zhangnak, és ő csak akkor tudta meg, amikor iskolatársaitól hallotta, milyen önzetlenül segít társának.

Xu elmondta, amikor felnő, akkor is másokon akar majd segíteni.

Még sosem késett a lány, akit nagymamája a hátán cipel az iskolába
A 14 éves lány egy születési rendellenesség miatt nem tud járni. Nagymamája neveli és ő viszi minden nap az iskolába is. A hátán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik