Külföld
Csaocsüe, 2016. május 27.
2016. május 27-én közreadott képen hazafelé tartó kisiskolások másznak egy sziklára erősített létrán a Szecsuan tartománybeli Csaocsüe megyében május 14-én. A 800 méter magas, bambuszból készített létraegyüttest a tervek szerint a közeljövőben acélra cserélik, hogy növeljék az eldugott hegyi településeken élő és onnan iskolába járó gyermekek biztonságát. (MTI/AP/Chinatopix)

Az életét kockáztatja egy csapat gyerek, hogy eljuthasson az iskolába

24.hu
24.hu

2016. 05. 27. 13:40

Hat éves korukban, az iskolával együtt kezdik a sziklamászást egy kis kínai hegyi falu gyermekei. A Szecsuán tartományban, egy hegytetőn fekvő Atuler falucska kisdiákjai nem kalandvágyból vágnak bele az extrém sportba, hanem azért, mert egy 800 méteres sziklafalon át vezet az egyetlen út az iskolába.

Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Fotó: MTI/AP/Chinatopix

Az életveszélyes, de a falusi gyerekek számára megszokott, nagyjából 90 perces ereszkedésről Csen Jie fotóriporter készített képsorozatot. A megdöbbentő fotók azóta terjednek vírusként a kínai közösségi portálokon, hogy megjelentek egy pekingi lapban.

Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Fotó: MTI/AP/Chinatopix

A világtól majdnem teljesen elzárt faluban, ahol pénz és hely sincs igazán egy saját iskola számára, jelenleg tizenöt, 6 és 15 év közötti gyerek él. Az ott élők szegények: kevesebb, mint egy dollárnak (kb. 280 forintnak) megfelelő összegből élnek naponta.

Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Fotó: MTI/AP/Chinatopix

Api Jiti, a hetvenkét fős közösség vezetője azt nyilatkozta, hogy amióta hét, vagy nyolc ember is a halálba zuhant, sokan pedig megsérültek, a gyerekek csak havonta kétszer látogatják meg a szüleiket. Hajmeresztő útjukat tizenhét rozoga, fából eszkábált létra segíti, de a legveszélyesebb szakaszokon nincs semmilyen kapaszkodó.

Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Fotó: MTI/AP/Chinatopix

A délnyugat-kínai hatóságok azt ígérik, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megoldják a helyzetet. A régió pártitkára azt mondta, hogy elő lépésként egy sokkal biztonságosabb acéllétrát fognak építeni a sziklafalra, aztán keresnek egy jobb, végleges megoldást a problémára.

Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Fotó: MTI/AP/Chinatopix

(The Guardian)

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.