Élet-Stílus

Csak ha harisnya van rajtam, akkor akarja a szexet

Több mint 300 féle erotikus fétis létezik a világon, és ezeket szinte kivétel nélkül a 20. század teremtette. A kifejezést hogy fétis, Freud vezette be a köztudatba, bár nem volt idegen az emberektől korábban sem, csak nem élték olyan színesen és annyiféleképpen, mint ma. Olvasói kérdésre válaszolunk, és ha a szexuális életedben van olyan problémád, amire választ keresek, akár a fogamzásgátlás, akár a felvilágosítás terén is, írd meg a timea.sereg@24.hu email címre!

Egy évvel ezelőtt ismerkedtünk meg a párommal, én 28 vagyok, ő 41. A randikon máris lenyűgözött, ittam minden szavát, imádtam vele lenni, a szex is nagyon jó volt. Aztán fél évvel ezelőtt egyre többször kérte, hogy vegyek fel harisnyát otthon is, amibe eleinte még bele is mentem, csakhogy most már ott tartunk, hogy a szexhez muszáj harisnyát vennem, akkor is, ha az nekem nem annyira kényelmes. Felveszem a harisnyát, ő pedig harapdálja a lábujjaimat, simogatja a vádlimat, combomat, és ilyenkor máris merevedése van, néha azt érzem, hogy ez nem is nekem szól, hanem a lábamnak. Eléggé zavar, és fogalmam sincs, hogy hozzam fel a témát, de szeretném vele megbeszélni, hogy nekem az jobb volt, amilyen a kapcsolatunk elején volt a szex. Bár hozzáteszem, az első randira harisnyába mentem el, fogalmam sem volt róla, hogy ez ennyire beindíthatja.

Az olvasói levelet Irma küldte nekünk, akit nem így hívnak, azonban az ő névtelenségét is garantáljuk. Ritka, ha a fétisek témájában ír valaki, most az egyik lábfétisről van szó, és az ahhoz kapcsolódó párkapcsolati gondokról.

Mit lehet tenni?

A lábakhoz kapcsolódó fétisek a leghétköznapibbnak mondhatók, a zoknik, harisnyák, cipők, lábujjak sokak számára izgatóak. A fétis nem egyenlő azzal, hogy valaki szereti ha szép egy nő lába, vagy hogy elvárja, hogy a partnere lábujjai tökéletesen legyenek pedikűrözve. A fétis szóval bátran dobálózunk a hétköznapokban, azonban szakmailag pontosan akkor mondható valakire az, hogy fetisiszta, hogyha a szexuális vágya egy élettelen tárgyra, testrészre indul be, vagy azokhoz kapcsolódó bizonyos cselekményekre, és csak ezekre, nem pedig a nemi szervekre, a csókra, az érintésre.

Ha ezzel találkozik valaki, ahogyan olvasónk is, és úgy keveredik ebbe bele, hogy szinte sodródik az eseményekkel, akkor elérkezhet egy pont, amikor le kellene ülni és beszélni mindarról, ami történik. Az érzéseket kommunikálva, arra helyezve a hangsúlyt, hogy olvasónkban milyen negatív érzések, milyen pozitív érzések vannak a harisnya miatt, célravezető lehet. Ezek sosem könnyű beszélgetések, viszont ítélkezés nélkül, vagdalkozás és bántás nélkül tisztázható, ki, mit vár el a szextől és mi fér bele.

Az őszinte beszélgetés elhagyhatatlan – könnyen kialakulhat harag, düh, amit sokan inkább elfojtanak –, fontos elmondani a partnernek, hogyan befolyásolja a szexuális életet a harisnya. Ez egyben jó lehetőség arra, hogy a partner elmondja, számára miért fontos, hogy jelen legyen a harisnya a szexhez, hogy az erekciójához szükséges. Amennyiben elhangzik, hogy harisnya nélkül a szex nem menne, hogy ennek megléte létfontosságú, akkor érdemes kitérni arra, hogy milyen mértékben, hányszor és mennyire legyen jelen a szexuális életben.

A szexuális életnek része lehet a harisnya, cipő, zoknik, azonban ha azok hiánya fenyegető érzés és szorongást vált ki valakiből, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Felnőttként mindenki maga választja meg a partnereit és azt, hogy milyen a szexuális viselkedésük, mit próbálnak ki, mibe mennek bele. Azonban van, hogy a szexuális viselkedés károssá válik mentálisan, és gátolja, hogy az illető harmóniában éljen önmagával, másokkal. A fétis ilyen, és sok esetben érezheti magát a másik fél úgy, mintha csak kihasználnák, pláne akkor, ahogyan olvasónk esetében is történt, hogy nem együtt, közösen hozták meg erről a döntést. Az egymás iránti tisztelet és szeretet egyenlő azzal, hogy mindkét félben megfelelően működik a nemi erkölcs. Ennek hiánya problémákhoz vezethet a szexuális életben, és elképzelhető, hogy a megfelelés és a teljesítménykényszer veszik át a szerepet.

Az átlagostól eltérő szexuális viselkedésen fontos változtatni akkor, ha ez másokra is és az élet más területeire nézve is káros. Ha bűncselekmény és törvénybe ütközik, illetve ha a kívánt szexuális viselkedés hiánya frusztrációhoz és szorongáshoz vezet.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik