Élet-Stílus

77 év után kapta meg eltűnt vőlegénye szerelmes levelét

Nem sokkal azután, hogy Bill Walker megkérte Phyllis Ponting kezét, a férfi eltűnt a második világháborúban. A most 99 éves dédnagymama 77 év után kapta meg egykori vőlegénye egyik levelét.

Bill Walkert a világháború alatt Indiába vezérelték, Phyllis Ponting azonban nem hallott róla többet – írja a Mirror.

A férfi levelét az SS Gairsoppa maradványai közt találták meg.

A brit teherszállítót egy német tengeralattjáró süllyesztette el 1941-ben Írországtól nem messze.

Miután Ponting éveken át nem hallott vőlegényéről, végül egy másik férfival házasodott össze. A párnak utóbb négy gyermeke, négy unokája és hét dédunokája született. A nő férje halála után ismét megházasodott.

Pontinget a közelmúltban keresték fel a Londoni Postamúzeum munkatársai, akik átadták a Walker leveléről készült másolatokat.

Az idős asszony szerint igen valószínű, hogy egykori vőlegénye meghalt a háborúban. A férfi nagyon szerette Pontinget, és bizonyosan felkereste volna, ha túléli a harcokat.

Walker írásban kérte meg a nő kezét. 1941-es levelében éppen arról számolt be, hogy milyen boldogság töltötte el, amikor megkapta a hírt: Ponting igent mondott.

Örömömben sírtam. Nem tudtam megállni. Ha tudnád, mennyire boldoggá tett ez engem, drágám

– írta a férfi.

Walker levele további 700 személyes levéllel együtt került elő az SS Gairsoppa roncsánál. Az Indiából Liverpoolba utazó hajó az iratok mellett 48 tonna ezüstöt is szállított, amikor elsüllyedt. A támadásban a legénység 84 tagja közül 83 életét vesztette.

A teherszállítón lévő levelek évtizedeken át a tengerfenéken voltak, a sötétnek, az oxigénhiányos környezetnek és az iratok tárolójának köszönhetően ugyanakkor jó állapotban konzerválódtak. Ennél nagyobb levélgyűjteményt még nem azonosítottak hajóroncsnál.

A szakértők 2011-ben kezdték meg az SS Gairsoppánál talált maradványok kiemelését és restaurálását. Bár a levelek igen izgalmas leletek, a hajóhoz tartozó ezüstrakomány jóval értékesebb. A nemesfémet egy, a brit kormánnyal szerződött cég, az Odyssey Marine Exploration hozta fel. A vállalat az ezüst 80 százalékát tarthatta meg, a maradék 20 százalék pedig az államé lett.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik