Élet-Stílus

Milliókat költött egy ír város csak a kilincsek kisuvickolására, Károly herceg látogatása miatt

A brit trónörökös egynapos vizitje 65 millió forintnyi költséget jelentett a városnak.

Az írországi Cork városát csak úgy szokták emlegetni, mint a lázadó várost, aminek lakói régóta ellenállnak a brit uralomnak. Ez nagyon nem látszott idén nyáron, amikor a város több mint 200 ezer eurót, azaz nagyjából 65 millió forintot költött el, hogy jó benyomást keltsenek Károly herceg és felesége előtt, amikor júniusban a városba látogattak.

A pénzt leginkább a városháza renoválására költötték el. Az egynapos látogatás miatt majdnem hatezer eurót (2 millió forint) fizettek ki a kilincsek kifényesítésére, 6 222 ezer eurót egy előcsarnok lámpáinak kicserélésére, valamint 11 ezer eurót (3,5 millió forint) az irodák alapos kitakarítására.

A költséglistát egy önkormányzati képviselő,  Thomas Gould, a Sinn Féin politikusa hozta nyilvánosságra, kritizálva, miért kellett a királyi látogatás miatt ilyen sok pénzt elkölteni takarításra.

Nincsen semmi bajom a látogatással, de nem tudom elnézni ezt a kiadást, miközben hajléktalanság van, a kórházakban meg hosszú várakozási idők

– jelentette ki Gould.

Az önkormányzat egyébként majdnem 5 ezer eurót (1,6 millió forint) költött el a városháza kapujának lefestésére, több, mint 8 ezer eurót (2,5 millió forint) a korlátok és oszlopok megtisztítására és majdnem 14 ezer eurót (4,5 millió forint) az Angol Piac felirataira.

A felháborodásra válaszul az önkormányzat közleményben védte meg a kiadásokat. Elmondásuk szerint a felújítások amúgy is be voltak tervezve, és azokat csak előbb csinálták meg a királyi látogatás miatt.

A nagy figyelmet kapott kilincstisztítással kapcsolatban kiemelték, hogy az összeg nem csak a kilincsek, hanem több mint 260 réztárgy, köztük kulcslyukpajzsok, vagy a kilincsek körül található ajtóvédő lapok megtisztítását is magában foglalta.

Elmondásuk szerint ezt már amúgy is meg kellett csinálni, mert nem voltak rendesen megtakarítva azóta, hogy 80 éve beszerelték azokat.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik