Élet-Stílus

5 lefekvés előtti tipp a még jobb alváshoz

Nemcsak az a fontos, mennyit alszunk, hanem az is, mit csinálunk előtte.

Az alvás az egyik legfontosabb dolog az ember életében, hiszen ez teszi lehetővé a szervezet számára a regenerálódást, a felkészülést a következő napra. De az elegendő mennyiségű és pihentető alvás sokak számára csak álom marad. A pihentető alvásnak ugyanis számos előfeltétele van, ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy este könnyen el tudjunk aludni.

A legtöbb ember kifejezetten feszült napközben, az pedig, hogy mit csinálunk alvás előtt, az éjszakai pihenésünk minőségére is hatással van. Ezért nem csupán a komfortos körülmények megteremtésére, de a jó alváshoz szükséges előkészületekre is érdemes odafigyelnünk. Összeszedtünk pár jó tanácsot, amelyek elősegíthetik a könnyebb elalvást és a minőségi éjszakai pihenést.

Rendszerezze az alvását!

A legegyszerűbb módszer a könnyebb alváshoz az, ha pontos menetrendet tart abban, hogy mikor alszik. Nem érdemes harcolnunk a testünk megszokott menetrendje ellen. A pacsirta típusúak egyszerűen korán kelnek és általában korán fekszenek, mások pedig inkább éjjeli baglyok, akik csak jó későn bújnak ágyba, viszont reggel is később kelnek.

Nem gondolná, milyen hatással van a testre a kevés alvás
Vannak egészen váratlan következményei is.

Bármelyik típusba tartozzunk, a legfontosabb, hogy lehetőleg mindig azonos időben feküdjünk és keljünk, hogy a testünk hozzászokjon a rendszerességhez. Az ilyen rendszeresség az élet más területein, így például a nappali feszültség és a stressz oldásában is segíthet.

Nyújtás

A nyújtás különösen akkor fontos, ha a napunk nagy részét a számítógép fölé görnyedve töltjük. Ettől ugyanis az izmaink kifejezetten feszültté válnak, ezért lesz érdemes elalvás előtt nyújtanunk. Egyes jógapózok és légzőgyakorlatok kifejezetten hasznosak lehetnek.

Ne aggódjon az időn

Ha lefekvés után nem tud a tervezett időben elaludni, ne kezdjen el ezen stresszelni! A stressz ugyanis sokkal negatívabban hat a pihenésre, mint az a fél óra, amit még esetleg ébren tölt. Ha csak vergődik az ágyban, nyugodtan keljen ki onnan és foglalkozzon olyasmivel, ami megnyugtatja, és amit amúgy is lefekvés előtt szokott csinálni.

Rituálék

A megszokás és a rendszer nagyon nagy szerepet játszik az emberi stressz oldásában.

Így tudja feloldani a stresszt alvás előtt
Összeszedtünk néhány trükköt, ami segíthet.

Érdemes olyan elalvás előtti szokásokra rávennünk magunkat, amelyek kellemesek és nyugtatóak. Hasznos lehet ilyenkor az olvasás, de egy jó kádfürdő is segíthet. A legfontosabb, hogy ne végezzünk olyan tevékenységet, ami a munkánkkal kapcsolatos, és kerüljük az aktív dolgokat, például az esti sportolást is. A testünk meg fogja szokni a lefekvés előtti rituálékat és idővel – a jól ismert szokásokat „felismerve” – külső segítség nélkül is menni fog az elalvás.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik