Élet-Stílus

Három egyszerű trükk a gyors stresszoldásra

Feszültség, szorongás, stressz – mindannyiunk számára ismerősek lehetnek, és nagyon meg tudják nehezíteni a napjainkat. Még ha a kiváltó okokat nem is, az általuk okozott rossz közérzetet néhány egyszerű stresszoldó technikával viszonylag gyorsan tudjuk kezelni.

Napjainkban az emberek nagy része stresszel. Mindenkinek megvannak rá az okai. Nagy a nyomás, sok a munka, egyre több kihívásnak kell megfelelnünk. A tartóst stressz kezelése már többnyire orvosi közreműködést igényel, de ha hirtelen, váratlanul nehezedik ránk a nyomás, és nem tudunk mit kezdeni a bennünk növekvő feszültséggel, akkor néhány egyszerű trükk segíthet abban, hogy úrrá legyünk a helyzeten.

Összeszedtünk néhány könnyen kivitelezhető stresszoldó technikát!

Mély lélegzet

Baj van? Vegyél egy mély lélegzetet! – szoktuk mondogatni, sokszor magunknak is. A mély lélegzet csökkenti a vérnyomást és a pulzust, ezáltal nyugodtabbakká válunk. Az ember akkor szokott mélyeket lélegezni, ha nyugodt, és ez fordítva is működik.

Ha feszült helyzetben vagyunk, bármit is csinálunk, tartsunk egy ötperces szünetet és koncentráljunk a lélegzésünkre. Üljünk le, hunyjuk le a szemünket, és tegyük a kezünket a hasunkra.

Lélegezzünk mélyeket az orrunkon keresztül, miközben érezzük, ahogy a hasunk megemelkedik, majd a szánkon át fújjuk ki lassan a levegőt.

Nevessünk hangosan

Egy igazi, gyomorból jövő nevetés csodákat tehet a stressztünetekkel. Csökkenti a szervezet stresszhormonja, a kortizol szintjét, ugyanakkor serkenti az úgynevezett boldogsághormon, az endorfin termelését.

A legegyszerűbb, ha elkezdünk valami vicceset nézni az interneten, vagy beszélgetünk valakivel, akiről tudjuk, hogy meg fog minket nevettetni.

Mozogjunk

Hallotta már a runners high kifejezést? Ha még nem, akkor most érdemes megtanulnia: a futás hatására kialakuló eufórikus érzéssel járó állapotot nevezik így. Ahhoz, hogy hasonló boldogságélményben legyen részünk, de legalább a ránk nehezedő nyomás alól – még ha csupán átmenetileg is – egy kissé felszabaduljunk, nem kell feltétlenül futnunk.

Sétálhatunk néhány kört a ház körül, vagy lépcsőzhetünk egyet, de akár a vállöv és a nyaki gerinc feszülő izomzatának lazítása is enyhülést hozhat.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik