Élet-Stílus

Háziorvos írhat fel főzőtanfolyamot a briteknek

A jövőben a brit háziorvosok felírhatnak táncórán, kézműves-foglalkozáson való részvételt is – erről döntött Theresa May kormánya.

Mindezt a magányosság elleni harcban vetik be: a cél, hogy a gyógyszerszedés helyett közösségi aktivitásokba vonják be a magányos embereket, a kirándulócsoportoktól a főzőtanfolyamon át a kézműves-foglalkozásig rengeteg lehetőség közül választhassanak azok, akiknek az életminősége az egyedüllét miatt romlott meg.

A brit kormány újabb 1,8 millió fontot (661 millió forint) különít el az új projektekre, a magányosok problémáin enyhítő kávézók, klubok, kertek létrehozására. Az elképzelések szerint az érintettek aktivizálása jelentősen javíthat az életminőségükön, és ezzel az intézkedés valamelyest az egészségbiztosítást is tehermentesíti.

Amint arról korábban írtunk, Theresa May bejelentette, hogy a kulturális minisztériumon belül államtitkárságot hoz létre a magányossággal kapcsolatos kérdések kezelésére, és a 2016-ban meggyilkolt brit parlamenti képviselő, Jo Cox emlékére létrehozott bizottság javaslatainak megvalósítására.

A magányosság elleni küzdelem támogatására stratégia is készült, amelynek célja, hogy belátható időn belül megszüntesse az időseket és fiatalokat egyaránt érintő problémát.

A probléma súlyát mutatja az a kutatási eredmény, amely szerint a magány okozta stressznek ugyanakkora a hatása a halálozásra, mint napi 15 cigarettának.

Magányosnak lenni rosszabb, mint naponta 15 cigi
Ráadásul a fiatalok körében a legnagyobb.

 

via Mirror, kiemelt kép: Thinkstock (illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik