Élet-Stílus

Varázsgombákat adnának betegeknek amerikai kutatók

A jelenleg még veszélyes kábítószerként nyilvántartott hallucinogének haldokló rákbetegeknek is segíthetnek.

Az Egyesült Államokban az 1970-es évek óta a legveszélyesebb, első kategóriájú kábítószerként van nyilvántartva a pszilocibin, vagy, ahogy sokan ismerik, a varázsgomba. A nagynevű John Hopkins egyetem kutatói most azt szeretnék elérni, hogy heroinnal és kokainnal egy kategóriába sorolt szer átkerüljön a 4-es kategóriába. Azaz gyógyszerként lehessen alkalmazni – írta a Vice.

A Neuropharmacology című szaklapban megjelent cikkükben a kutatók állítják, a varázsgomba esetében nincs nagy veszélye a rászokásnak, és gyógyászatra is lehet használni.

Az elmúlt években a  kutatók sikeresen használták a pszilocibint a depresszió és a szorongás leküzdésére,  valamint végstádiumú rákbetegeknél, hogy enyhítsék a haláltól való félelmet, és az ezzel járó szorongást.

Emellett a varázsgomba kifejezetten biztonságosnak számít, más drogokkal összehasonlítva. Még a dohánynál és az alkoholnál is ártalmatlanabb, mondta el a Vice-nak Matthew Johson.

Varázsgombával gyógyítanák a depressziót
A kábítószerként használt gombák egyik hatóanyaga, a pszilocibin nagyban javíthatja a depressziós betegek állapotát.

A kutatásban részt vett orvos elmondása szerinte nem kell tartani a függőség kialakulásától, közölve, hogy az emberek évtizedek óta használják kikapcsolódásra, de a kokainnal, vagy a heroinnal ellentétben varázsgomba nem az a drog, amit minden hétvégén tolni akarnak.

Emellett gyakorlatilag csak a „felkészületlen, magára hagyott” felhasználókra lehet veszélyes, akik esetleg testi épségüket veszélyeztető dolgokat tehetnek. Johnson emlékeztetett a hatvanas években elterjedt történetekre, amikor hallucinogének hatása alatt álló emberek lezuhantak magas helyekről, mert azt hitték, tudnak repülni, de kiemelte, hogy ezek az esetek rendkívül ritkának számítanak.

Többen zuhannak le magaslatokról alkohol hatása alatt

tette hozzá a kutató.

Egy új felmérés szerint a varázsgombák biztonságosabbak az alkoholnál
Bár a kutatás messze nem tökéletes, az eredmények így is igen érdekesek.

A depressziós, és súlyos szorongással küzdő (amerikai) embereknek azonban még éveket kell várniuk arra, hogy egy varázsgombás utazással gyógyítsák meg őket az orvosok. A kategóriaváltás ugyanis lassú folyamat, és még sok kutatásra lesz szükség, hogy a hatóságok engedélyezzék.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik