Élet-Stílus

Sokat stresszel? Segítünk, hogyan relaxáljon az otthonában

A zene és az aromaterápia csodákra képes egy nehéz nap után.

Zeneterápia és binaurális ütemek

A zenével igenis változtathatunk a hangulatunkon, legyen az egy szomorú vagy éppen vidám szám, percek alatt táncolni támadhat kedvünk, ha a megfelelő dalra bökünk rá. De nemcsak hangulatfokozásra használhatjuk a kedvenc zenénket, hanem egy relaxációs állapotot is elérhetünk a megfelelő módszerrel.

A binaurális ütemeket (binaural beats) már az 1800-as évek közepén felfedezte egy porosz fizikus és meteorológus, de csak jóval később, egy Gerald Oster nevű tudós publikált a témáról 1973-ban. A technika lényege, hogy a mély alváshoz és meditációhoz szükséges hangokat az emberi fül már nem képes hallani, valahogyan elő kell őket állítani. Két, különböző frekvenciát kell hallgatnunk a jobb és a bal fülünkben, amelyeknek különbsége után jön létre az új hangképzet. A hozzáértők azt javasolják, hogy a két fülünknél 30 hertznél alacsonyabb legyen a különbség, hogy az agyunk ne külön hangokként érzékelje az eredményt. 10 hertz már képes hatni az agyunkra pár perces hallgatás után, így akár a stresszt is kezelhetjük. A mélyebb alváshoz a delta agyhullámokra van szükségünk, az álmossághoz a thétához. Az alfával relaxálhatunk, a béta pedig a fókuszálásban, összpontosításban segíthet. A témáról számos tanulmányt olvashatunk, de a legjobb, ha magunkon is kipróbáljuk, a YouTube-on rengeteg a végeláthatatlan binaurális ütem, csak egy fejhallgatóra lesz szükségünk.

Egy tea, egy fürdő vagy egy nyújtózás csodákra képes

A teák nem csupán finomak, vagy üthetik ki a reggeli kávét, hanem a rosszabb napjainkat is kezelhetik. A koffeinmentes változatokat érdemes keresni, hogy kiválasszuk az aktuális hangulatunknak legmegfelelőbbet. A kamilla gyulladást csökkent és enyhe görcsoldó, a menta jó az emésztésnek, illetve hűsítő hatású, kardamom pedig javíthat a hangulatingadozáson.

Aromaterápia otthon

Az illóolajok használata és jótékony hatásai nem új keletű felfedezések, már az ókorban kísérleteztek velük, Egyiptomban vagy éppen Indiában nagy hagyománya van a technikának. Bár a tudományos eredmények ellentmondásosak, rengeteg tapasztalati beszámoló igazolja, hogy az illatokkal befolyásolhatjuk a testi, lelki és szellemi egészségünket.

Fotó:Thinkstock

Az aromaterápia kifejezést legelőször egy francia vegyész, René-Maurice Gattafossé használta 1928-ban. Gattafossé azt tapasztalta, hogy a kezén lévő égett seb a levendulaolajtól hamarabb begyógyult. Enyhülhet tőle a fejfájás vagy a szorongást. Az aromaterápiát otthon legegyszerűbben a fürdővízbe csepegtetve próbálhatjuk ki.

A citromolaj torokfájás, megfázás esetén ajánlott, a levendula is rengeteg pozitívummal bír. Az egyik legnépszerűbb opció és nem véletlenül: fertőtlenítő hatású, enyhítheti a menstruációs fájdalmakat, pihentet és lazító hatású. Fontos, hogy mindig tájékozódjunk az összetevőkről és a megfelelő használatról, mielőtt az illóolajokat a fürdőbe csepegtetjük. A szantálfa, az ilang-ilang (mindkettőt vágykeltőnek tartják), a kamilla vagy a rózsa is mind-mind máshogy hatnak ránk.

Szponzorált tartalom

A cikk a TEVA Valeriana támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik