Élet-Stílus

„Hiába kívánom, nem élvezek el vele”

Nem könnyű azoknak sem, akik szeretőt tartanak, még akkor sem, ha azt érzik, a külső kapcsolatban megtalálták életük szerelmét. A lelki okok komolyan befolyásolhatják a szexuális élet minőségét.

Harminchat éves férj, apa vagyok, bár ennek ellenére van egy barátnőm. Úgy érzem, hogy ő a nagy szerelem az életemben, és is hasonlóan gondolkodik. Ő is kapcsolatban él, és úgy találtunk egymásra, hogy egyikünk sem keresett külső kapcsolatot. Szó szerint egy pillantással robbantunk be egymás életébe akaratlanul is. A problémám az, hogy nehezen vagy egyáltalán nem élvezek el vele szex közben, pedig nagyon kívánom, és soha senkivel nem volt ilyen jó az ágyban mint vele. Miért lehet ez? Eddig inkább azzal küzdöttem, hogy hamar elélvezek. Zavar engem is és őt is, azt gondolja hogy valamit nem csinál jól, hogy vele lehet probléma, illetve, hogy nem is kívánom. Pedig ez nem igaz. Mit tehetnék? A választ előre is köszönöm.

Az olvasói levelet Jenőtől kaptuk, aki névtelenséget kért a levelében. A gondja orgazmuszavar, a férfiaknak is van ilyenjük, azt értjük alatta, ha szeretkezés közben ismétlődően késik vagy egyáltalán nem történik meg a magömlés.

Mit lehet tenni?

A férfi magömlés zavarának lehet szervi, hormonális vagy lelki oka is. Először is tisztázni kellene, hogy pontosan mikor van vagy nincs magömlés, függ-e szexpóztól, behatolástól. Van-e partnerrel előjátékkal, csak kézzel vagy szájjal orgazmus? Egyedül, maszturbálás közben mi történik? (Ezt célszerű nem pornóra, hanem saját fantáziára próbálni.) Partnertől függ-e, tehát ha van szexuális élet a házasságban, akkor a feleséggel képes-e megélni a tetőpontot?

A szervi okok közt lehet még akár korábbi fejsérülés is az oka, lehetséges, hogy a tesztoszteronszint változása okozza a gondot, de meglehet, hogy gyógyszerek befolyásolják a testiség teljes megélését. Ezért is hasznos, ha előbb urológus segítségét kéri, és amennyiben nincs szervi vagy hormonális ok, érdemes elgondolkodni a lelki okokon.

A hűtlenség is lehet az oka, hiszen a bűntudat, lelkiismeretfurdalás szintén állhatnak a probléma hátterében. Az is lehet, hogy fél, teherbe ejti a szeretőjét.

A külső kapcsolatban úgy tűnik, mindketten életük szerelmét találták meg, azonban a boldogságért komoly árat kell majd egyszercsak fizetni. A két házasság, a családok, a gyerekek, az addig felépített közös élet mind romba dőlhetnek, ha kiderül a külső kapcsolat. Ennek tudata nyomasztó gondolatokat adhat bárkinek, még azoknak is, akik úgy érzik, végre megérdemlik a boldogságot. Ha a lelki okokat egyedül nem tudja megoldani, feloldani, érdemes ezzel foglalkozni szakemberrel, és mihamarabb segítséget kérni. Egyik terapeuta sem fogja elítélni a szerető miatt, ha esetleg ez lenne az akadálya.

A folyamatos orgazmuszavar és a probléma, hogy a partner önmagát hibáztatja, egyre nagyobb teher lehet. A csalódás és a szorongás elkerülésére minél több előjátékkal célszerű megtalálni egymással a testiséget, rengeteg csókolózás, simogatás segíthet átvészelni a problémát.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik