Élet-Stílus
beléptető rendszer (beléptető rendszer, beléptetőkapu, )

Szokatlan: még tovább csúszik a beléptetőkapus rendszer a metróknál

24.hu
24.hu

2018. 08. 16. 07:31

Ha betartották volna az ígéretet, már évek óta nem lehetne bliccelni a metrón és más tömegközlekedési eszközökön Budapesten, ugyanis már működne az elektronikus jegyrendszer.

A legutóbbi ígéretet tavaly tette a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely akkor a Deák Ferenc tér egyik kijáratánál próbaképpen felszerelt kapukat, de azok mindig nyitva voltak – a magyarázat az volt, hogy szokják az emberek a látványt. Szóval a tavaly tett ígéret szerint idén elindult volna már az elektronikus jegy- és beléptetőrendszer.

A napokban az Index arról számolt be, hogy jövőre halasztódik a soha nem látott dolog, most pedig a Népszava saját forrásaira hivatkozva azt írja, hogy belsős, hivatalos iratokon már 2020-as céldátum szerepel.

A lap sorolja a problémákat: nem átgondolt tervezés, előnytelen szerződés a generálkivitelező céggel, újratervezés, költségnövekedés.

A Népszava információi szerint a generálkivitelező cég ugyan leszállította a beléptetőkapukat és más hardvereket, de azok lefóliázva állnak a BKK raktáraiban, a cég pedig ki tud táncolni a szerződésből úgy is, hogy a szoftverintegráció kiépítése nem történik meg.

Az újabb kiadásemelkedéssel a fejlesztés eddig már durván 37 milliárd forintba került – és ugye 0 forint bevételt hozott. Ráadásul felvett a BKK 17 milliárd forintnyi hitelt, a fővárosi vezetés pedig most a banknál azért lobbizik, hogy csak a kamatokat kelljen törleszteni addig, amíg nem kezd működni a rendszer.

(Kiemelt képünk természetesen illusztráció, mert azon működő beléptetőkapu látható, igaz, nem is metrós. Fotó: MTI/Varga György)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.