Élet-Stílus

Szokatlan: még tovább csúszik a beléptetőkapus rendszer a metróknál

beléptető rendszer (beléptető rendszer, beléptetőkapu, )
beléptető rendszer (beléptető rendszer, beléptetőkapu, )

Ha betartották volna az ígéretet, már évek óta nem lehetne bliccelni a metrón és más tömegközlekedési eszközökön Budapesten, ugyanis már működne az elektronikus jegyrendszer.

A legutóbbi ígéretet tavaly tette a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely akkor a Deák Ferenc tér egyik kijáratánál próbaképpen felszerelt kapukat, de azok mindig nyitva voltak – a magyarázat az volt, hogy szokják az emberek a látványt. Szóval a tavaly tett ígéret szerint idén elindult volna már az elektronikus jegy- és beléptetőrendszer.

A napokban az Index arról számolt be, hogy jövőre halasztódik a soha nem látott dolog, most pedig a Népszava saját forrásaira hivatkozva azt írja, hogy belsős, hivatalos iratokon már 2020-as céldátum szerepel.

A lap sorolja a problémákat: nem átgondolt tervezés, előnytelen szerződés a generálkivitelező céggel, újratervezés, költségnövekedés.

A Népszava információi szerint a generálkivitelező cég ugyan leszállította a beléptetőkapukat és más hardvereket, de azok lefóliázva állnak a BKK raktáraiban, a cég pedig ki tud táncolni a szerződésből úgy is, hogy a szoftverintegráció kiépítése nem történik meg.

Az újabb kiadásemelkedéssel a fejlesztés eddig már durván 37 milliárd forintba került – és ugye 0 forint bevételt hozott. Ráadásul felvett a BKK 17 milliárd forintnyi hitelt, a fővárosi vezetés pedig most a banknál azért lobbizik, hogy csak a kamatokat kelljen törleszteni addig, amíg nem kezd működni a rendszer.

(Kiemelt képünk természetesen illusztráció, mert azon működő beléptetőkapu látható, igaz, nem is metrós. Fotó: MTI/Varga György)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik