Élet-Stílus

Véletlenül a viteldíj százszorosát fizette ki az utas, a taxis alig győzte megtalálni, hogy visszaadja neki

Nagyot nézett egy taxisofőr a kínai Xian városában, amikor hétfőn, az esti vacsorája közben végignézte mobiján a viteldíjakból aznap befolyt összegeket. A sok pár jüanos befizetés között ugyanis ott volt egy kiugróan magas összeg. Egészen pontosan 6500 jüan, azaz nagyjából 265 ezer forint.

„Ez több, mint amit egy hónapban megkeresek” – mondta el a hatalmas összegről Zhang Peng, aki az időpont alapján gyorsan kitalálta, hogy ki lehetett az, aki a viteldíj százszorosát fizette ki neki. Majd ahelyett, hogy megtartotta volna a pénzt, inkább elindult megkeresni az utast, akit három másik férfival együtt vitt egy szállodába a vasútállomásról – jelentette a helyi sajtó.

Miután a diszpécserek nem tudtak segíteni neki az utasok felkutatásában, úgy döntött, odamegy a szállodához, ahol kirakta őket, reménykedve, hogy ott majd megtalálja őket. És sikerrel is járt. Miután elmagyarázta a recepción, hogy miért van ott, újra találkozott a csoporttal.

taxi (taxi)
Több mint 70 milliót hagytak egy taxi ülésén
A sofőr egyetlen percre sem gondolt arra, hogy eltegye a pénzt.

Mint kiderült, a viteldíjat egy kínai származású amerikai férfi fizette ki. A helyi sajtóban csak Liu néven említett férfi elmondta: egyáltalán nem szokta használni a Kínában már elterjedtnek számító mobiltelefonos fizetési rendszereket, és nem is tudja, pontosan hogyan kell. Ezért elnézte a tizedesvesszőt, amikor a WeChat Pay szolgáltatással egyenlítette ki a számlát, és így fizethetett 65 jüan helyett 6500-at.

Liu annyira nagyra tartott a taxis becsületességét, hogy több mint száz jüanos borravalót ajánlott fel neki. Zhang azonban azt nem fogadta el, és ragaszkodott hozzá, hogy csak az út árát tartsa meg magának.

A kiemelt képen utasokra várakozó taxisok a kínai Nanjing város egyik pályaudvarán, 2016 június 20-án. Fotó: AFP / LIU JIANHUA / IMAGINECHINA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik