Élet-Stílus
Fotó: 24.hu

Miért kell a mozis jalapenót külön becsomagolni, mikor mindenki a műanyag ellen küzd?

Ádám Judit
Ádám Judit

újságíró. 2018. 06. 11. 14:44

Akit kicsit elkezd rá figyelni, lépten-nyomon észreveheti, hogy mennyi műanyagot használunk el és dobunk kukába minden nap teljes természetességgel. Ez ellen különféle mozgalmak szerveződtek, rengetegen próbálkoznak meg a műanyagmentes élettel, hiszen a zacskók, poharak, szívószálak, műanyag dobozok lebomlási ideje több száz, némelyiké több ezer év. Ezzel szemben sok cég ahelyett, hogy csökkentené a felhasznált műanyagot, egyre több mindent csomagol be fölöslegesen. Most például a Cinema City tett így a jalapenóval az Allee-ban — megkérdeztük őket, hogy miért volt erre szükség.

Globe partially buried in rubble and garbage littering beach
Sikertelen időutazás: egy kudarcba fulladt emberkísérlet története
Környezettudatosan élni nem túl könnyű, de egyelőre még muszáj.

Azt a választ kaptuk, hogy egyelőre teszt jelleggel csak az Allee-ban vezették be a zacskózást, de tervezik kibővíteni a többi mozira is.

 Ez valószínűleg a többi Cinema City moziban is így lesz, aminek elsősorban a feltét mennyiségének egységesítése az oka

– tudtuk a mozitól. Tehát azért kell külön műanyagzacskót használni a jalapenóhoz, hogy mindenki pontosan ugyanannyit kapjon. Ez azért érdekes, mert a popcornt, nachost, üdítőt ugyanúgy kimérve kapja az ember, mégsem merült fel, hogy gond lehetne belőle. Akkor a jalapeno miért lett hirtelen ennyire központi kérdés? Ezt is megválaszolták:

A nachost egy erre kijelölt tárolóból, egy tálcára előre kimérve kapják meg a nézők, amihez a helyszínen a szószokat adják már csak hozzá, minimális eltérés lehet a kis és a nagy tálca mennyiségei között, hiszen itt a bekészítésénél használnak egyébként mérleget. Hasonlóan a popcorn is kis, közepes és nagy dobozokba mérve érkezik és nem grammra pontosan lemérve pontosan azért, mert erre nincs idő, főként egy-egy forgalmasabb időszakban, mint például a hétvége. Az üdítők mennyisége hasonlóan egységesített.

De tényleg nem lehet más módszert használni a kimérésére? Úgy tűnik, nem, mivel nagyforgalmú büfékről van szó, ahol elvárás a kiszolgálás gyorsasága, nem lenne lehetőség mérleget használni.Fotó: 24.hu

Fotó: 24.huAz új, zacskós feltét egyébként plusz 200 forintba kerül, míg eddig nem kértek érte pénzt, automatikusan járt a nachoshoz annak, aki szerette volna csípősen enni. Zacskósan viszont külön kell fizetni érte.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Fölösleges műanyag mindenhol

Globe partially buried in rubble and garbage littering beach
Sikertelen időutazás: egy kudarcba fulladt emberkísérlet története
Környezettudatosan élni nem túl könnyű, de egyelőre még muszáj.

Belegondolt már valaha, mennyi műanyagot használ fölöslegesen, és dob ki napi szinten? Észre sem vesszük, de automatikusan hántjuk le a fóliát a kígyóuborkáról, vesszük ki műanyag védőréteges papírba csomagolt felvágottat a plusz zacskóból, öntjük át a rizst, tésztát zacskóból üvegtárolóba, tekerjük le a rendelt ételről a négyméteres „frissen” tartó fóliát, majd egy mozdulattal mennek is a kukába, vagy legjobb esetben felhasználjuk őket még egyszer.

A legtöbb boltban zacskóban van a biobanán, lefóliázott műanyag tálcán a zöldalma, műanyag dobozban a koktélparadicsom, dobozban és fóliázva a különféle gombák, hogy csak a feldolgozatlan élelmiszereket említsük. De ha nincs zacskóban, akkor beletesszük, mintha muszáj lenne, és nem mosnánk meg úgyis felhasználás előtt.

Vannak boltok, ahol az apróbb termékekhez, csokikhoz, csomagolt felvágottakhoz, sajtokhoz külön zacskót adnak pusztán kedvességből, hogy ne egyesével kelljen pakolászni őket. Szép gesztus, csak nagyon káros.

800 kilogramm műanyagot találtak egy elpusztult bálnában
A tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék.

Néhány tipp, hogy kevesebb szemetet termeljen

Mivel fejenként is több száz kiló szemetet termelünk éves szinten, mindenki, aki visszavesz a műanyaghasználatból, sokat tesz a környezetért. Nyilván egyedül senki nem fogja megváltani a világot, de a szemlélet elsajátítása és terjesztése fontos lehet a Föld jövője szempontjából.

  • Piacra érdemes saját táskával érkezni, az aprószemű gyümölcsnek, zöldségnek pedig textilzsákot vinni. Sokan a nagyobb dolgokat, banánt, cukkinit, padlizsánt is külön zacskózzák, pedig valójában miért ne lehetne egy szatyorba rakni együtt őket? Piacon egyébként sok helyen lehet babféléket, lencsét, rizst, bulgurt, szárított és aszalt dolgokat, magvakat venni kimérve, így ebből is elkerülheti a zacskós verziót. Keleti boltokban néhol még fűszereket is el lehet csípni kimérve.
  • Hagyjon fel a szívószálhasználattal, vagy ha tényleg csak azzal ízlik a fröccs és limonádé, hordjon magával saját, mosható, nem eldobós verziót. A legtöbb szórakozóhelyen műanyag pohárban adják az italokat, ráadásul minden körnél újabb pohár kerül a kukába. Vigyen saját poharat, vagy legalább tartsa meg azt, amiben először kapta az italát, és mindig abba kérje a következőt.
  • Alufólia és folpack helyett használjon újrahasznosítható csomagolóanyagot a szendvicshez, ami lemosható, és nem kerül a kukába. Az interneten rengeteg verziót lehet találni. A komposzt otthoni előállítása már a következő szint, csak haladóknak ajánljuk.

Kiemelt kép: 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.