Rántottát készíteni nagyon könnyű, jó rántottát készíteni azonban annál nehezebb – tartják a világ legjobb szakácsai. Igazuk lehet, hiszen egy felmérésből az derült ki, hogy van egy hiba, amit az emberek többsége elkövet a reggelik királyának sütésekor – írja a Mirror.
Az amerikai BuzzFeed még 2016. decemberében kérdezte olvasóit a tojásfogyasztási szokásaikról. Többek között az derült ki, hogy az emberek majdnem kétharmada kever tejet a felvert tojásba, mielőtt a serpenyőbe öntené, mert így krémesebb lesz a végeredmény.
Nos, a séfek szerint ennél rosszabb nem történhetne egy rántottával.
Dan Joines, londoni sztárszakács azt mondja, a tej elveszi a tojás zamatát, a rántotta állagát gumiszerűvé teszi, aranysárga színét unalmassá sápasztja.
A tökéletes rántotta szerinte habosra vert, sóval és borssal fűszerezett tojásból, olvasztott vajon készül. A titok az, hogy akkor kell a tojást a vajra önteni, amikor már aranysárga. Ha elkezd bebarnulni, már késő. Kicsi, vagy éppen csak közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett kell készre sütni.
Ha tejet nem is szabad a tojásba keverni, más hozzávalókkal érdemes lehet kísérletezni. Gordon Ramsay például tejszínt, illetve tejfölt szokott használni. Laoise Casey, ír gasztroírónak pedig az a trükkje, hogy egy teáskanálnyi tejport ad a tojásokhoz, amitől rántottája állaga olyan lesz, mint egy sajttortáé.