Élő Élet-Stílus

Izrael nyerte az Eurovíziót

Egy helyen a dalfesztivál legfontosabb pillanatai.

Kiemelt kép: Getty Images/Pedro Gomes

Döntő: ma este 21 órától a Duna TV-n

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál csütörtök esti, második elődöntőjében lett teljes a döntő idei mezőnye. Magyarország indulója, az AWS is ott van a fináléban.

Csütörtök este 18 ország énekelte el a versenydalát, de csak 10 induló jutott tovább. A magyar AWS mellett a norvég Alexander Rybak (a 2009-es győztes), a román Humans, a szerb Sanja Ilic & Balkanika, a San Marinói Jessika feat. Jenifer Brening, a dán Rasmussen, az orosz Julija Szamojlova, a moldovai DoReDoS, a holland Waylon, az ausztrál Jessica Mauboy, a grúz Ethno-Jazz Band Iriao, a lengyel Gromee feat. Lukas Meijer, a máltai Christabelle, a lett Laura Rizzotto, a svéd Banjamin Ingrosso, a montenegrói Vanja Radovanovic, a szlovén Lea Sirk, valamint az ukrán Melovin lépett még színpadra.

A második elődöntő összes továbbjutója:

  • Szerbia
  • Moldova
  • Magyarország
  • Ukrajna
  • Svédország
  • Ausztrália
  • Norvégia
  • Dánia
  • Szlovénia
  • Hollandia

Rajtuk kívül a szombati döntőben színpadra állhat még az első elődöntő tíz továbbjutója, valamint a finálénak automatikusan tagja hat kiemelt ország is: az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, és a rendező Portugália.

Az AWS csütörtöki produkciója:

Cenzúrázza a melegeket egy kínai tévétársaság

Az egyik legnépszerűbb kínai tévétársaság, a Mango TV közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált Kínában. Több nézőnek feltűnt, hogy a csatorna az első elődöntő alatt kitakart egy szivárványszínű zászlót, ami a meleg és leszbikus közösségek szimbóluma. A Mango TV emellett az albán Eugent Bushpepa Mall című dalát nem közvetíti majd a döntőn, amiért két férfi táncos közel kerül egymáshoz az előadás alatt – írja a BBC.

Mango TV

Ma este szoríthatunk az AWS-nek

Az AWS csütörtök délután az Eurovíziós Dalfesztivál Family Show-ján lép először színpadra, majd este a nagyközönség előtt adja elő a Viszlát nyár című dalt. Itt már a közönség szavaz a dalokra, az általuk adott voksokat összesítik a nemzeti zsűri pontszámaival és ennek alapján dől el, hogy bejut-e a magyar induló a szombati döntőbe.

A koncertjeinkbe minden energiánkat beleadjuk, és ebben a három percben sem lesz ez másként. A szerda esti jury show-n, amit a szakmai zsűri értékelt, már volt közönség, de nagyon várjuk, hogy ma este tele legyen nézőkkel az aréna. A tegnapi fellépés egyébként remekül sikerült, szerintem ez volt eddig a legjobb előadásunk ezen a színpadon, reméljük meggyőztük vele a zsűrit is

– mondta Siklósi Örs, az AWS énekese.

Ezt gondolják a magyar eurovíziós dalról külföldön

A hazánkat képviselő metál banda, az AWS a csütörtök esti második elődöntőben áll majd színpadra. Magyarország idén is nagyot vállalt az Eurovízió színpadán ritkának számító műfajjal. Ahogy ByeAlex évében, úgy most is megoszlanak a hazai vélemények a csapatról, de ha olyan eredményt érnek el, mint a Kedvesem (2003-ban a 10. helyen végzett) már elégedettek lehetünk.

A fogadóirodák szerint egyelőre nem állunk túl fényesen, a 19. helyre sorolják Magyarországot. Már az is nagy lépés lenne, ha sikerülne átcsusszannunk a szombati döntőbe, de persze az esélylatolgatásokat soha nem kell készpénznek venni. Két hónapja ugyanis még a top30-ba se kerültünk be, aztán az idő előrehaladtával az AWS is egyre jobb helyre verekedte fel magát.

A Viszlát nyár hivatalos videója alatt elég sok a támogató komment. Ausztriában, Azerbajdzsánban, Svédországban, Romániában, Szerbiában és Spanyolországban is vannak rajongói a dalnak. És nem is feltétlenül csak a metál műfaj kedvelői szeretik a magyar versenydalt.

  • Nem szeretem a metált, de ezt imádom.
  • Első alaklom, hogy nézni fogom az Eurovíziót, csak azért, hogy szavazhassak a bandára.
  • 12 pont Örményországtól
  • Tiszteletem Magyarország, hogy ezt a dalt küldtétek az Eurovízióra. Élvezhetőbbé tettétek ezt a versenyt, nemcsak a poprajongóknak, de azoknak az embereknek is, akik olyan fajta zenét szeretnek, ami itt ritkának számít.
  • Nagyon-nagyon tetszik. Wow. Messze ez a kedvenc dalom a mezőnyből.
  • Három dolgot akarok mondani: 1) Ez a dal egy mestermű elképesztő üzenettel, csak sajnos sokan nem értik. 2) Az élő verzió még jobb, ami jó dolog, hiszen az Eurovízió egy élő show. 3) Üdvözlet és sok szerencsét kívánok Romániából.
  • A győztes. Találkozunk 2019-ben Budapest.

A videó egyébként közel 600 ezer megtekintésnél jár, ami nem túl erős, de nem is a legrosszabb. Az biztos, hogy jelenleg az izraeli Netta a nagy esélyesek között van: az ő hivatalos videoklipje vezeti a sort 20 millió megtekintéssel.

Kézremegés és giccs: Fehéroroszország bukta a döntőt

Alekseev nem csak túljátszotta és túldrámázta a Forever című versenydalt, de túl is izgulta, ami masszív kézremegésben nyilvánult meg. A magyar kommentátor, Rátonyi Kriszta szerint elég giccses is volt a produkció. De legalább nem kell megnéznünk újra, hiszen Fehéroroszország nem jutott tovább.

Ciprus erősebb volt táncban, mint énekben

Eleni Foureira olyan koreográfiát rakott színpadra a táncosaival, hogy az ének szinte csak másodlagos volt. Ráadásul egy tapadós-villantós overálban rázta magát a ciprusi énekesnő. Nem is csoda, hogy a köszönőrésznél már csak fújtatott a mikrofonba. A siker azonban nem maradt el, ők is a döntőben vannak.

Észtországból egy operaénekesnőt küldtek

Elina Nechayeva egészen elképesztő magasságokba emelkedett La Forza című versenydalában. Az előadást nem bonyolították túl: az énekesnő egy helyben állt, a szoknyájára vetítettek. Ez pedig elég is volt a továbbjutásra.

Izrael nyomta le az első elődöntő legszínesebb produkcióját

Ízlés kérdése, hogy kinek tetszett és kinek nem az Izraelt képviselő Netta Toy című dala, de az biztos, hogy kiemekedik a mezőnyből. A 25 éves induló egyébként hazájában a Rising Start nyerte meg, most pedig az Eurovízión hajt a győzelemre. Az előzetes jóslatok szerint van is esélye arra, hogy az élmezőnyben végezzen. Az biztos, hogy a szombati döntőben már ott lesz.

Litvánia az érzelmekre próbált hatni

Litvánia énekesnőjét annyira meghatotta a saját produkciója, hogy a végén elsírta magát, még a hangja is elcsuklott. Ieva Zasimauskaitė hatodikként adta elő a When We’re Old című versenydalát.

Ez a 10 ország már biztosan ott van az Eurovízió döntőjében

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál kedd esti, első elődöntőjében 19 ország énekelte el a versenydalát. Rajtuk kívül Portugália, Spanyolország és az Egyesült Királyság dalába is belehallgathattunk. Utóbbi háromnak azonban nem volt izgulnivalója, hiszen Portugália szervezőként, a másik két nemzet pedig alapítóként biztosan ott van a döntőben.

Portugal, Spain & United Kingdom – Eurovision Song Contest 2018

Here's a little preview at the performances of Portugal, Spain and the UK – who was your favourite? #ESC2018 #AllAboard

Közzétette: Eurovision Song Contest – 2018. május 8.

A szombati döntőbe továbbjutó országok pedig:

  • Ausztria
  • Észtország
  • Ciprus
  • Litvánia
  • Izrael
  • Csehország
  • Bulgária
  • Albánia
  • Finnország
  • Írország

Elkezdődött az Eurovízió

Kedd este 9 órakor elrajtolt a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntője, ahol 22 ország áll színpadra. Magyarország nincs köztük, így nem is szavazhatunk. Mi majd csütörtök este kerülünk sorra, egészen pontosan 13.-ként zenél majd az AWS.

Ahogyan tavaly, úgy idén is Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd közvetítik az eseményeket.

A lisszaboni dalversenyt egyébként az azerbajdzsáni énekesnő, Aisel nyitotta meg.

Azerbaijan – Aisel – X My Heart

We have our ❤️'s crossed for Aisel! Look at those sparkles! #ESC2018 #AllAboard

Közzétette: Eurovision Song Contest – 2018. május 8.

Csak ne essen az eső,

mert akkor mindenki nyakát töri majd ezen a nagyon műanyag szőnyegen.

A vörös helyett kék szőnyeg egyébként az Eurovízió történetének leghosszabbja, amit Lisszabonban a Tagus partján fektettek végig, hogy mind a 43 ország delegáltja végigvonulhasson rajta.

Hat ország már biztos döntős

Ahogy egyébként hagyományosan évek óta az: a nagyok közül Franciaországnak, az Egyesült Királyságnak, Németországnak, Spanyolországnak, Olaszországnak eddig sosem kellett izgulni, hozzájuk pedig biztos döntős hatodikként a házigazda Portugália csatlakozik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik