Szórakozás

Eurovízió: nincs mese, Szerbiára vagy Horvátországra kell szavaznunk

Eurovízió: nincs mese, Szerbiára vagy Horvátországra kell szavaznunk

2016-ban megváltozott a pontozási rendszer az Eurovíziós Dalfesztiválon, így most már tételesen nyomon követhető, hogy egy adott ország pontszáma mekkora részben jött az ott lakó nézőktől és a szakmai zsűritől. Előbbi statisztikát felhasználva megnéztük, kinek köszönhetjük a legtöbb szavazatot, és azt is, mi, kiket segítettünk közelebb a győzelemhez.

Hogy néz ki most a szavazás?

2016-ban új rendszer lépett életbe, ami az 1975-ös szabályokat váltotta. Most minden országból kétféle rangsor áll fel: a nézők és a zsűritagok is szavaznak a kedvenceikre, végül tíz országnak adnak pontszámot, hazájukra nem szavazhatnak. A kategóriánkénti 58 pontot (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 és 12) később összesítik, így

a szervezők szerint még izgalmasabbá válik a verseny.

2017-ben Magyarország összesen 152 pontot zsebelt be a nézőktől, ami a zsűriével együtt a nyolcadik helyet ért Pápai Joci Origo című dalának. Egy évvel korábban Freddie 56 pontot és a 19. helyet szerzett.

Mit kell nézni a lenti grafikán?

A lenti történetben (amit még nagyobb méretben ide kattintva lehet megnézni) összegyűjtöttük a 2016-ban és 2017-ben leadott pontszámokat, majd diagramon ábrázoltuk, hogy láthassuk, melyik országtól hova vándorolnak a pontok. Ebből kiderül, hogy 2016-ban Oroszország (361), Ukrajna (323) és Lengyelország (222) kapta a legtöbb szavazatot a nézőktől. A zsűrik viszont akkora pontszámot adtak Ausztráliának (320), hogy az végül – Lengyelországot kiszorítva – bekerült a három dobogós közé.

Egy évvel később a nézői szavazatok közül a legtöbbet Portugália (376), Bulgária (337) és Moldova (264) zsebelte be. Bár a zsűrik szerették a svédek produkcióját is (218 pontot kaptak), befolyásolni már nem tudták a dobogós helyezéseket, amelyek a fenti sorrendben alakultak.

Komoly következtetéseket nem lehet és felesleges is levonni az elmúlt évek tapasztalataiból, egy viszont biztos: az új rendszerben eddig hálás lehet nekünk Bulgária és Ukrajna, ugyanis a két év alatt 16 és 12 pontot kaptak tőlünk. Ha helyére billentenénk a mérleget, akkor idén a szerbekkel és a horvátokkal kell jó fejnek lennünk, ugyanis eddig előbbiektől 22, utóbbiaktól 15 pontot kaptunk 2016-ban és 2017-ben.

Miért van ugyanannyi pontszám a baloldali országok mellett?

Azért, mert minden egyes szavazó ország a fenti 58 ponttal gazdálkodhat és azt oszthatja szét. Az utolsó ábrán azért vannak 58-as és 116-os országok is, mert vannak olyanok, amelyek csak az egyik évben szavazhattak, míg a nagy részük mindkét évben.

Mely országok az elmúlt két év nyertesei?

Nézői szavazatok alapján Bulgária (517), Oroszország (361) és Portugália (376). Magyarország a két év alatt összesen 208 szavazatot kapott.

Íme a részletes adatok, a nyilakkal lapozható a tábla!

Made with Flourish
Olvasói sztorik