Szórakozás
KIEV, UKRAINE - MAY 13:  Singer Joci Papai, representing Hungary, is seen on stage during the final of the 62nd Eurovision Song Contest at International Exhibition Centre (IEC) on May 13, 2017 in Kiev, Ukraine.  (Photo by Michael Campanella/Getty Images)

Eurovízió: nincs mese, Szerbiára vagy Horvátországra kell szavaznunk

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2018. 05. 07. 20:37

2016-ban megváltozott a pontozási rendszer az Eurovíziós Dalfesztiválon, így most már tételesen nyomon követhető, hogy egy adott ország pontszáma mekkora részben jött az ott lakó nézőktől és a szakmai zsűritől. Előbbi statisztikát felhasználva megnéztük, kinek köszönhetjük a legtöbb szavazatot, és azt is, mi, kiket segítettünk közelebb a győzelemhez.

Hogy néz ki most a szavazás?

2016-ban új rendszer lépett életbe, ami az 1975-ös szabályokat váltotta. Most minden országból kétféle rangsor áll fel: a nézők és a zsűritagok is szavaznak a kedvenceikre, végül tíz országnak adnak pontszámot, hazájukra nem szavazhatnak. A kategóriánkénti 58 pontot (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 és 12) később összesítik, így

a szervezők szerint még izgalmasabbá válik a verseny.

2017-ben Magyarország összesen 152 pontot zsebelt be a nézőktől, ami a zsűriével együtt a nyolcadik helyet ért Pápai Joci Origo című dalának. Egy évvel korábban Freddie 56 pontot és a 19. helyet szerzett.

Mit kell nézni a lenti grafikán?

A lenti történetben (amit még nagyobb méretben ide kattintva lehet megnézni) összegyűjtöttük a 2016-ban és 2017-ben leadott pontszámokat, majd diagramon ábrázoltuk, hogy láthassuk, melyik országtól hova vándorolnak a pontok. Ebből kiderül, hogy 2016-ban Oroszország (361), Ukrajna (323) és Lengyelország (222) kapta a legtöbb szavazatot a nézőktől. A zsűrik viszont akkora pontszámot adtak Ausztráliának (320), hogy az végül – Lengyelországot kiszorítva – bekerült a három dobogós közé.

Egy évvel később a nézői szavazatok közül a legtöbbet Portugália (376), Bulgária (337) és Moldova (264) zsebelte be. Bár a zsűrik szerették a svédek produkcióját is (218 pontot kaptak), befolyásolni már nem tudták a dobogós helyezéseket, amelyek a fenti sorrendben alakultak.

Komoly következtetéseket nem lehet és felesleges is levonni az elmúlt évek tapasztalataiból, egy viszont biztos: az új rendszerben eddig hálás lehet nekünk Bulgária és Ukrajna, ugyanis a két év alatt 16 és 12 pontot kaptak tőlünk. Ha helyére billentenénk a mérleget, akkor idén a szerbekkel és a horvátokkal kell jó fejnek lennünk, ugyanis eddig előbbiektől 22, utóbbiaktól 15 pontot kaptunk 2016-ban és 2017-ben.

Miért van ugyanannyi pontszám a baloldali országok mellett?

Azért, mert minden egyes szavazó ország a fenti 58 ponttal gazdálkodhat és azt oszthatja szét. Az utolsó ábrán azért vannak 58-as és 116-os országok is, mert vannak olyanok, amelyek csak az egyik évben szavazhattak, míg a nagy részük mindkét évben.

Mely országok az elmúlt két év nyertesei?

Nézői szavazatok alapján Bulgária (517), Oroszország (361) és Portugália (376). Magyarország a két év alatt összesen 208 szavazatot kapott.

Íme a részletes adatok, a nyilakkal lapozható a tábla!

vissza a címlapra

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.