Élet-Stílus
Finger art of a Happy couple. The happy couple kissing and hugging. The concept of safe sex.

Nem, az ujjazástól nem lehet teherbe esni

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2018. 04. 23. 12:29

Három fő témacsoport köszön vissza a fórumoldalakon, ahol a kamaszok arra igyekeznek választ kapni, hogyan élhetnének szexuális életet úgy, hogy tulajdonképpen igen kevés ismeretük van a témában. Ezek a terhesség, a szüzesség elvesztésének ideális életkora és a védekezés.

Előváladéktól teherbe eshetek?

A szexuális érés folyamatában a tinik a saját testükön élik meg a hormonális változást, és ha találnak valakit, akivel együtt is megélhetik az ösztönszerű vágyaikat, akkor megtörténhet, hogy elveszítik a szüzességüket a fiatalok. Ennek időszaka ma már akár 12-14 éves korban is bekövetkezhet, ami azért is szomorú valahol, mert ugyan a testi, biológiai érettség ilyenkor már adott a szexuális élethez, de a lelki érettség, a viharos érzelmek, a megfelelő háttérismeret a kamaszkor elején még hiányos.

A terhességgel kapcsolatos tévhitek emiatt alakulnak ki ebben a korban, az általános iskola felső tagozatában és a gimnáziumban jobb híján az internetről vagy egymástól szerzik meg az információkat. A szülőkkel nehezen (általában hárítják a kérdéseket), a tanárokkal alig vagy sehogy nem beszélgetnek a szexről és a védekezésről, inkább fórumokon igyekeznek névtelenül megtudni, hogyan úszhatják meg a szerelmeskedést teherbeesés nélkül. A Teherbe eshetek, ha…? típusú kérdésekből rengeteg kering az interneten, valódi válaszokból pedig igen kevés akad.

Hányan estetek teherbe ujjazástól?

Ujjazástól elszakadhat a szűzhártya?

Előváladéktól teherbe lehet esni?

A szexológusok cikkekben és könyveikben magyarázzák el ugyan, hogy hogyan lenne jó védekezniük a fiataloknak, és nem győzik felhívni a figyelmet a tudatosságra, arra, hogy vállalják fel, és próbálják megbeszélni az azonos nemű szüleikkel. A teherbe esés az ujjazástól nem történhet meg, akkor sem, ha előtte a fiú a kezével érintette a spermát: elenyésző, mondhatni semennyi esély sincs a terhességre az ujjazással. A szűzhártya átszakadhat sportolás közben is, a lovagló lányoknál előfordulhat, azonban az ujjazással a szűzhártya nem fog elszakadni, annál sokkal erősebb és rugalmasabb testrész.

Komoly kapcsolatban vagy alkalmi kalandokkal más a védekezés

A védekezés kérdése is rengeteg fiatalt érdekel az interneten, van, akinek már 13 évesen fogamzásgátlót ír fel a nőgyógyász az édesanya kérésére, de a legtöbben arra kíváncsian a neten, hogy hogyan tudnának úgy gyógyszerhez jutni, hogy a szülők ne tudják meg. Ez is arra utal, hogy a fiatalok nem merik felvállalni a szülők előtt, hogy már élnek nemi életet, ez nagy valószínűséggel a hozzáállásuk miatt is lehetséges: ritka kivétel, ha valaki meg tudja beszélni lányként az édesanyjával a fogamzásgátlás kérdéskörét. A gyógyszer nem annyira javasolt ebben a korban, de ezt valóban csak a szülővel kézen fogva, egy jó nőgyógyásszal beszélgetve szabad kiválasztani: a legjobb gyógyszerek is beleavatkoznak a hormonrendszerbe, és így védik a női testet a teherbe eséstől. Emellett számolni kell a trombózis kockázatával, az esetleges libidó csökkenésével is, ezért is fontos, hogy nőgyógyász írja fel.

15 évesen tudok úgy feliratni fogamzásgátló, hogy anyukám ne tudjon róla?

Hogyan működik a sürgősségi fogamzásgátló?

A barátnőm nem akar fogamzásgátlót szedni, hogyan beszéljem rá? (17/F)

A tinédzserkorban a leginkább az óvszer használata ajánlott, a hátizsákban, pénztárcában bátran lehet néhány darab, és ha szükséges, akkor inkább ezt célszerű védekezésként használni. A behatolás maga is jó élmény természetesen, azonban a szexuális kultúrát leginkább úgy lehet ápolni és színesíteni, ha a behatoláson kívül az előjáték számos más formáját megismerik a fiatalok, és kitapasztalják. Ennek a kornak pont ez a szépsége: végeláthatatlan csókcsaták és a testiség felfedezésének korszakát nem szabad olyan gyorsan átugrani.

Ciki 16 évesen szűznek lenni?!

A szüzesség elvesztésének kérdése nemcsak manapság, de a ’80-as években is fontos kérdés volt: emlékezzen mindenki vissza a régi Ifjúsági Magazinokra és az ott feltett kérdésekre. A szüzesség elvesztésének megvan a maga ideje, de még fontosabb, hogy a méltó partner sokkal fontosabb, mint az életkor. Mégis sok fiatal arra kíváncsi, mikor ideális elveszíteni a szüzességet, hány évesen számít kínosnak, és ki mikor veszítette el.

A hogyan és kivel nagyjából mindegy — sajnos.

Pedig az első szexuális aktus egy életre hatással lehet a szexuális életünkre, nemcsak testileg, hanem lelkileg is. Ha például egy lány csak úgy odaadja magát valakinek egy fesztiválon pár hétnyi ismeretség után, és a fiú csak azt akarta, akkor a lány önértékelésén csorba eshet, sőt, a bizalma is nehezen fog helyreállni, aminek hatása lesz a következő párkapcsolatára.

Szerintetek hány évesen normális elveszíteni a szüzességet?

Van köztetek olyan, aki nem párkapcsolatban veszítette el a szüzességét?

Nagyon gáz, ha még szűz vagyok?

A testiségben is előfordulhat olyan helyzet, amire egyik fiatal sincs felkészülve. Például az, hogy a lánynak annyira fáj, hogy a későbbiekben fogát összeszorítva várja majd a behatolást. Hogy a fiú már a bugyi érintésétől elélvez. Ezért is jó, ha az előjátékot ebben az életkorban fedezzük fel, aminek természetesen nem az anális szex a szerves része, hanem a csókok, a simogatások, a kézzel és szájjal való stimulálás, amiből sosem lehet elég felnőttkorban sem.

Az egészséges szexuális életnek része, hogy odafigyelünk magunkra, és tudatosan teszünk azért már fiatalkorban, hogy elkerüljük a nem kívánt terhességet, a pszichés és testi sérüléseket, amik egy életre hatással lehetnek ránk.

Ezeknek köszönhetően biztos, hogy gondok lesznek felnőttkorban a szexualitás egészséges megélésében.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.