Élet-Stílus

Spermát lő az űrbe a NASA

Rengeteg fura dolgot küldött már az űrbe az emberiség: pizzát, Lego-figurákat, és legutóbb egy Tesla-kabriót. A NASA a Micro-11 nevű projekt keretében olyan dolgot lő fel amit eddig még soha, senki: fagyasztott emberi spermát.

A kísérlet során, azt vizsgálják majd, hogyan hat a súlytalanság spermára, illetve azt, hogy képes lehet-e az ember szaporodni a világűrben – írja a DW.

„Miközben azt tervezgetjük, hogy telepeket hozunk létre a Holdon, és Marson, fogalmunk sincs arról, hogy képesek vagyunk-e több generáción át túlélni a Földön kívül. Semmit sem tudunk arról, hogyan működik a reprodukciós biológia alacsony gravitációban”

– mondja Joseph Tash, a University of Kansas Medical Center kutatója, aki laboratóriumban vizsgálja majd a világűrt megjárt spermamintákat, miután azok visszatértek a Földre.

Az emlősök szaporodásánál, a megtermékenyítés akkor történik, ha egy hímivarsejt odaúszik a petesejthez, és behatol a belsejébe. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a hímivarsejtnek először aktiválódnia kell, különben nem kezd mozogni. További feltételek, hogy a hímivarsejt membránja folyékonnyá váljon, illetve megfelelő sebességet érjen el ahhoz, hogy egyesülhessen a petesejttel.

Korábbi kísérletek során a tudósok azt tapasztalták, hogy bikák, illetve a tengeri sünök spermája gyorsabban aktiválódott alacsony gravitációban, a további két lépés azonban nagyon lelassult, vagy meg sem történt. Ez nem jó jel. Az oroszok 1979-ben már megpróbáltak patkányokat szaporítani a világűrben, de nem jártak sikerrel. Két nőstény ugyan megtermékenyült, de később elvetéltek.

A Micro-11 című projektben, az Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén az űrhajósok kiolvasztják spermamintákat, és vegyszerekkel keverik össze, hogy aktiválják a hímivarsejteket. Később Tash és a munkatársai a földön vizsgálják majd, hogy a sejtek átmentek az összes lépésen, ami megtermékenyítéshez elengedhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik