Élet-Stílus

Ezért zaklatják szexuálisan fiatal tanárnők a tanítványaikat

Az utóbbi években egyre gyakrabban tartóztatnak le sikeres, okos, csinos, fiatal tanárnőket azért, mert kamasz, vagy ami még rosszabb, kiskorú tanítványaikkal létesítenek szexuális viszonyt – írja a The Sun.

Tegnap mi is írtunk a 26 éves, floridai Stephanie Petersonról, aki McDonald’s-os ételekkel csábította el az egyik 14 éves tanítványát. Egy hónappal korábban ítélték 10 éves börtönbüntetésre a szintén huszonéves, Alexandria Verat Texasban, miután teherbe esett egy 13 éves tanítványától. Tavaly ősszel a 25 éves Jessie Goline-t tartóztatták le Arkansasban, miután kiderült, hogy több tanítványát is ágyba vitte, volt, hogy egy éjszaka alatt két fiút is.

Közös a történtekben, hogy nem illenek az olyan pedofil bűncselekmények közé, amikor felnőtt férfiak rontanak meg kiskorú lányokat – írja cikkében Andrea Darling, az angliai Durham Egyetem kriminológusa. A tanárnőknek nem ugyanazok a motivációik, mint a szexuális ragadozóknak. Egy kutatásból legalábbis az derült ki, hogy a tanárnők többsége azért fordul a tanítványai felé, mert a párkapcsolataikban nem kapnak elég intimitást. Nem azért kezdenek iskolában dolgozni, hogy potenciális áldozataik közelébe férkőzzenek, hanem a munkájukból adódó szituációk vezetik őket tévútra.

Dr Domenick Sportelli, amerikai pszichiáter azonban nem ért ezzel egyet. Szerinte az iskolai molesztálási ügyekben, az elkövető tanárnők minden definíció szerint szexuális ragadozók. Az összes eset a hatalmi játszmára épül, ahol a tanár visszaél domináns és irányító pozíciójával. Lehet, hogy ezek a nők magányosak, kielégületlenek, a párkapcsolatukban akarnak bosszút állni valamiért, sőt, az is elképzelhető, hogy hisznek az igaz szerelemben a diákokkal. Ezektől függetlenül, amit elkövetnek az szexuális és pszichés bántalmazás, ami a legtöbb esetben lelki, illetve személyiségzavarokhoz vezet.

A szexológus és párkapcsolati szakértő Dr. Nikki Goldstein több okra vezeti vissza a hasonló ügyek elharapózását. Ide tartozik a fiatalság túlszexualizálása, ahogy az is, hogy a nők egyre nagyobb szexuális hatalommal bírnak. Míg korábban egy nő csak áldozat lehetett egy szexuális bűncselekményben, a modern viszonyok lehetővé teszik, hogy egyre többen váljanak elkövetőkké. Ráadásul, ahogy a férfiak által elkövetett szexuális bűncselekmények esetében, ezek közül az ügyek közül is sok marad titokban, ami bátorítja az elkövetőket.

Véleménycikkében a kriminológus Darling azt írja, a társadalom, és így az elkövetők szemében is azért vitatott ezeknek a bűncselekményeknek a súlyossága, mert a többség még mindig a gyengébb nemként tekint a nőkre, akiket képtelenség a szexuális ragadozó szerepében elképzelni. Ezért tűnnek ezek a bűncselekmények sokkal kevésbé ártalmasnak, ami igazságtalan módon eltereli a figyelmet a következményekről, amikkel az áldozatoknak kell szembenézniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik