Több mint 1000 nyers összetevőt elemeztek és rangsoroltak tudósok, hogy melyek nyújtják a legmegfelelőbb egyensúlyt az egészségünknek – írta a BBC Future. Ehhez minden ételhez egy táplálkozási pontszámot adtak, minél nagyobb ez a szám, annál inkább felelnek meg a napi táplálkozási szükségletünknek.
A disznózsír a lista nyolcadik helyét érte el, mert „remek forrása a B-vitaminnak és az ásványi anyagoknak”, egészségesebb, mint a bárány- vagy a marhazsír. Sőt olyan élelmiszereket is megelőz, mint a lazac (77. hely) vagy a kelkáposzta (31. hely).
A sertészsírt csupán ezek előzték meg:
- mángold
- tökmag
- chiamag
- lepényhal
- sügér
- krémalma, más néven csirimojó
- mandula
A rangsor nem azt jelenti, hogy ezekből annyit ehetünk, amennyit csak akarunk, a jóból is megárt a sok. A kiegyensúlyozott étrendet egészíthetik ki a napi ajánlott mennyiségben.
(via Shanghaiist, kiemelt kép: Wikipedia/Roland Geider)