Videó

Ijesztő plasztikai trend terjed

Sokkoló trendet indítottak el a közösségi oldalak arcátalakító filterei: egyre többen keresik fel plasztikai sebészüket azzal, hogy olyan arcot szeretnének a valóságban is, amit a Snapchat, illetve az Instagram szűrőivel varázsolnak maguknak. Ha nem szeretsz vagy nincs időd olvasni, nézd meg a fejlécet, ahol egy rövid videóban összefoglaltuk neked a lényeget!

A képmanipuláló, rosszabb esetben arcátalakító alkalmazásokat manapság már mindenki használja. Ezek a szűrők kisimítják a bőrhibákat, vastagítják az ajkakat, kisebbítik és keskenyítik az orrot, a szemet pedig nagyítják — szóval nem festenek túl reális képet rólunk. Erre még inkább ráerősítenek azok a funkciók, ahol állat- vagy tündérszerűvé változtathatjuk magunkat, ezáltal még inkább a mesebeli figurákra hasonlíthatunk.

Ami viszont a legijesztőbb: egyre többen érkeznek olyan kéréssel a plasztikai sebészhez, hogy úgy akarnak kinézni, mint a fotókon, írja a HuffPost.

Az amerikai depressziókutató társaság, az Anxiety and Depression Association of America szerint ezek az arcátalakító applikációk egyébként rendkívül ártalmasak az önbecsülésnek és erősíti a nők testképzavarát — számos más tényező, például a magazinok címlapjaim reklámok, stb. mellett.

Sajnos egy olyan pontra érkeztünk el, ahol az emberek a szűrők által átformált, szépségideálnak megfelelő ám a valósággal teljesen összeférhetetlen modellnek akarnak megfelelni. Ennek a nyomásnak a hatására folyamatosan emésztik magukat

– állítja Renee Engeln, a Northwestern Egyetem pszichológia professzora.

Szerinte ennek a legrosszabb kimenetele az lehet, hogy az emberek teljesen elfelejtik, hogy is néznek ki valójában és ha belenéznek a tükörbe, meglepődve látják, hogy nem a retusált és átalakított önmaguk látványa fogadja őket.

A közösségi média és a kozmetikai sebészet metszete

A legalapvetőbb változás, hogy a páciensek most már nem úgy jönnek be hozzám, hogy például Kylie Jenner ajkait szeretnék

– mondja Dr. Matthew Schulman New York-i plasztikai sebész, majd hozzáteszi: a legtöbben visznek egy képet saját, filterekkel ellátott arcukról. Van, aki nem kér drasztikus dolgokat, de többségében mindenki kisebb és keskenyebb orrot, teltebb ajkakat és nagyobb szemet, lágyabb vonásokat és ránctalan bőrt szeretne magának.

Schulman már nevet is adott a problémának: “Snapchat-torzításnak” hívja a jelenséget.

Dr. Michelle Yagoda, egy másik New York-i plasztikai sebész szerint nem szabad ezt ennyire negatívan felfogni, ugyanis abból a szempontból előrelépés történt, hogy a páciensek már nem másvalaki bőrébe szeretnének bújni.

Sokszor olyan kéréssel fordultak hozzám, hogy úgy szeretnének kinézni, mint például Angelina Jolie. Most legalább önmaguk szeretnének maradni, igaz, kisebb átalakításokkal.

A plasztikai sebészek szerint azt a legfontosabb nyomatékosítani a betegekben, hogy ezek a kozmetikai szépészeti beavatkozások nem fogják megkönnyíteni az életüket, sőt: hosszabb távon akár kellemetlenséget is okozhatnak.

Legfrissebb videók
Olvasói sztorik