Élet-Stílus

Amerika nem olyan finnyás, mint Fazekas miniszter

Dübörög a rovaripar. Neki tücsök, sáska, lisztkukac lehetne a menü, ha nem lenne tiltott.

Korábban Fazekas Sándor azt mondta, ha Soros György terve bejön, a magyaroknak rovarokat kell majd enniük. Az InfoRádiónak most egy szakember azt mondta, a kutatók

eddig 2111 emberi fogyasztásra alkalmas rovart azonosítottak.

Kultúráktól függ, kinek melyik a legízletesebb, Thaiföldön a tutajpoloskát is előszeretettel fogyasztják, az európai közízlésnek inkább a tücsök, a sáska és a lisztkukac felel meg, mert viszonylag semleges az ízük.

Pintér Richárd, a Szent István Egyetem doktorandusza szerint tavaly óta engedélyeztek haltakarmányozásra rovareredetű alapanyagokat, de Ázsiában, Amerikában dübörög az élelmiszer-ipari hasznosítás, gyártanak ilyen  energiaszeletet, snacket is.

Magyarországon nem lehet forgalomba hozni rovarból készült élelmiszert, és az Európai Unió 80 százalékában is tiltott. Angliában, Belgiumban azonban már lehet vásárolni rovaros élelmiszereket.

A rovaripar nagy lehetősége és jelentősége, hogy jóval kisebb ökológiai lábnyommal, jóval kisebb helyen, szerves melléktermékek jóval magasabb arányú felhasználásával állítható elő nagy mennyiségű, értékes tápanyag.

Pintér Richárd szerint a tenyésztés még nincs szabályozva, labilis a jogi háttér, de ugyanúgy kell viszonyulni a rovartenyésztéshez és -feldolgozáshoz, mint a hagyományos vágóállatokéhoz.

Nem is akkora hülyeség a tücsökevés
Szakértőt kérdeztünk arról, mennyire jó ötlet rovarokkal kiegészíteni az étrendet.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik