Élet-Stílus

A tudósok sem értik, mi van ezzel az oroszlánnal

Eléggé meglepte az állatorvosokat, hogy egy nőstény oroszlánnak hirtelen sörénye kezdett nőni egy amerikai állatkertben, írja az Independent.

A 18 éves afrikai oroszlán az oklahomai állatkertben él és tavaly márciusban jelentkeztek rajta először a hímekre jellemző vonások.

A hím oroszlánoknál a sörény egyéves kor körül kezd el kinőni a tesztoszteronszint megemelkedése miatt.

Bár rendkívül ritka, hogy nőstényeknél is megjelenjen a sörény, a tudósok az elmúlt években néhány példánynál már megfigyelték.

Az állatkert stábja szerint Bridget sörénye valószínűleg nincs ráhatással az életkörülményeire, az egészségére és a viselkedésére sem.

Az állatkerti gondozóknak és a bevont szakembereknek a rejtélyt közel egy év alatt sem sikerült megoldaniuk, de most vért vettek az állattól, aminek kielemzéséből talán kiderülhet az igazság. Arra gyanakodnak, hogy a szokatlan jelenséget hormoningadozás okozza, de ez csak egy tipp.

Előfordulhat az is, hogy a sörény kinövését egy mellékvesében vagy agyalapi mirigyben keletkezett jóindulatú daganat idézi elő, ami felborítja a tesztoszteron egyensúlyát a szervezetében. De ez is csak egy tipp.

Érdekesség, hogy lánytestvére, Tia, aki szintén 18 éves és szintén az oklahomai állatkertben él, nem növesztett sörényt.

Ha fejlemény lesz sörényügyben, természetesen beszámolunk majd róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik