Élet-Stílus

Így néz ki a normális kaka – azt is megmutatjuk, milyen, ha baj van

Hét típusa van a kakinak. Legalábbis a Bristol Széklettáblázat szerint, amely a kakink formája, állaga szerint a problémákra is felhívja a figyelmet.

Vegyük is végig!

1. típus: különálló kemény csomók – súlyos székrekedés
2. típus: csomós, kolbászszerű – enyhe szorulás
3. típus: kolbász alakú, repedésekkel a felszínén – normál széklet
4. típus: mint egy sima, puha kolbász vagy kígyó – normális
5. típus: puha pacák, határozott éles szélekkel – hiányzó rostot jelez
6. típus: egyletesen pépes, hullámos élekkel  – enyhe hasmenés
7. típus:  folyékony, szilárd darabok nélkül – súlyos hasmenés

Wikipedia/Cabot Health, Bristol Stool Chart

De milyen is az egészséges széklet?

A fenti táblázat szerinti hármas és négyes típus, ezen kívül az is jele, hogy ha kakilnunk kell, akkor még tudjuk tartani egy ideig, nem fáj, nem kell nyomni és teljesen ki tudjuk üríteni a beleinket. Ha ezek nem valósulnak meg, valamilyen probléma lehet, akár bélrák vagy irritábilis bélszindróma is.

A bélrákosokért létrehozott szervezett, a Bowel Cancer UK támogatói és információs vezetője, Charlotte Dawson az egészséges ürülékről további részleteket is elmondott a Sunnak: közepesen barna, puha, de nem folyékony, könnyű kitolni, valamint ne legyen rajta túl sok repedés, karcolás (az ugyanis a székrekedés jele).

Hogy nem normális a kaki az lehet a kevés folyadék-, rostbeviteltől, a túl sok alkoholtól, a stressztől, gyógyszerektől. Ezeknek normális esetben pár napon belül meg kell oldódnia, ha mégsem, akkor a legjobb orvoshoz fordulni. Igaz, mondta Dawson, mivel mindenkinek másmilyen a szervezete, a normálistól való eltérés lehet az emésztőrendszerünk különbözősége miatt is.

A színe pedig barna. Esetleg zöld, ami előfordulhat a sok zöldség fogyasztástól is. A sötét, vagy fekete kaki viszont baj, belső vérzés, bélrák jele lehet. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz! Ugyanígy a vörös széklet is vért jelent. A világos, krémszínű széklet pedig a túl zsírok étrendnek lehet a jele, esetleg a hasnyálmirigyünkkel, epehólyagunkkal lehet gond.

És hogy mi a normális, ha milyen gyakran kell a vécére mennünk? A napi egy vagy kettő.  Ennél egyes esetekben eltérhet, a lényeg, hogy figyeljük a székletünket, mind a színét,a gyakoriságát és a típusát is.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik