Élet-Stílus

Már van, ahol négy napot kell dolgozni ötnapi bérért

Egy új-zélandi cégnél mostantól garantált a munka és a magánélet egyensúlya, miután bevezették a négynapos munkahetet, de a fizetések nem változtak, írja a The Guardian.

A Perpetual Guardian vagyonkezelő társaság az első nagyobb vállalat az országban, amely olyan munkahelyet teremtett, ami elmondásuk szerint megfelel a XXI. századi elvárásoknak.

Kirsten Taylor, a cég egyik menedzsere azt mondta, hogy leesett az álla, amikor először hallott a hírről.

A bejelentés után idegesen nevettem, mert túl jónak hangzott, hogy igaz legyen

– mondta a nő, akinek a 21 hónapos fia heti öt napot tölt bölcsődében 7 óra 30 perctől 16 óra 30 percig.

Az új munkarendet hat héten át tesztelik a vállalat 16 irodájában országszerte. A változtatástól azt remélik, hogy a munkavállalóknak több idejük marad foglalkozni a családjukkal és a hobbijaikkal, és hogy az elvégzendő feladatokra is jobban tudnak majd koncentrálni.

Ha a próbaüzem sikerrel jár, akkor július 1-től végérvényesen bevezetik a rendszert.

Az új-zélandiak átlagban 1752 órát dolgoznak egy évben, ami nagyjából megfelel az OECD-átlagnak. A legkevesebb időt a tagállamok közül a németek töltik munkával, őket követi szorosan Dánia, Norvégia és Hollandia, míg a lista élén Mexikó, Dél-Korea és Costa Rica áll.

Két éve egy svéd idősotthonban próbálták ki a hatórás munkanapot, ami vegyes eredményeket hozott. A munkamorál megnőtt, a betegszabadságok tíz százalékkal csökkentek, ugyanakkor az intézmény általános költségei húsz százalékot emelkedtek.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik