Élet-Stílus

Mondd el a csajodnak, ha inkább a parkban szexelnél vele!

Megtörténik, hogy az egyik fél hetek, hónapok óta elutasító, elhúzódik a csók elől, nem kívánja a szexet. A libidóhiánynak számos oka lehet, és rengeteg következménye, ebből az egyik és legfőbb, hogy az elutasított fél hogyan éli ezt meg. Szakértő segít abban, mik lehetnek a megoldások.

Nincs hibás

Az első, amire gondolhat az elutasított partner, hogy ő az, aki viselkedésével, külsejével valamilyen formában már nem vonzó a partnere számára. Ez a félelem alaptalan, egész biztos, hogy nem az elutasított fél hibája, hogy a másik nem közeledik hozzá. A szexuális motiváció, a hajtóerő igen sérülékeny, rengeteg külső tényező befolyásolhatja a libidót. Például a kialvatlanság is hatással van rá.

Beszélni kell a problémáról

A struccpolitika nem működik, ha az egyik fél számára nem kielégítő a szexuális élet, kommunikálnia kell a partner felé. A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy érzelemből esnek a másiknak, és a fejéhez vágják a sérelmeiket. Ez sajnos nem megoldás, az lenne a legcélravezetőbb kommunikáció, ha felvezetésképpen már arról is megkérdeznénk a partnert, mikor lenne alkalmas számára, hogy a szexuális életről hosszabban beszélgessen. Amikor erre nyitottá válik, a beszélgetést valahogy úgy kellene kezdeni, hogy

tudom, hogy a szexuális élet hol fent van, hol lent, és ez rendben is van. De szükségünk van arra, hogy nyitottan és őszintén beszéljünk a témáról. Úgy érzem, azt tapasztalom, hogy az utóbbi időben mintha téged nem érdekelne a szex, és szeretném ezt megérteni. Beszélhetnénk arról, hogy mi történik veled, benned?

Nagy valószínűséggel azt fogja mondani, hogy semmi. És ez lesz a beszélgetés legnehezebb része, erre fontos azt válaszolni, hogy kérlek, mondj ennél többet erről. Vagy valami hasonló. Előrelépés a beszélgetésnél nem várható, de az már jó, ha egyáltalán kimondjuk, ami bennünk van.

Keressétek meg együtt az okot!

A libidóhiány oka tényleg rengetegféle lehet. Segíti az előrelépést, ha együtt, közösen megkeresi a pár, mi lehet az oka az elutasításnak. Ez lehet hormoningadozás, gyógyszerre adott reakció, munka vagy személyes stressz, szorongás, depresszió, bánat, terhesség vagy szülés, kapcsolati problémák, kötelesség érzése, alvási gondok, bizalom vagy saját testtel kapcsolatos kérdések. A szexuális vágy drámai változásának biztos, hogy mögöttes oka van, a szexet elutasító partner is könnyebben fog beszélni a gondjairól, ha ő maga is megkeresi, mi történhetett vele.

Hiányzik valami a szexből?

Közölni kell a másikkal, mit akarunk, azaz mennyiségében, minőségében mi az a szexuális élet, amivel elégedettebbek lennénk. Ne érezze azt a másik, hogy kényszerítve van a beszélgetésre, ez a legfontosabb. Az alábbiakat érdemes tisztázni:

  • Kinek mit ad a szex érzelmileg?
  • Milyen célt szolgál?
  • Van valami, ami hiányzik szex közben?

Bátran mondjuk meg a másiknak, ha több szexre vágyunk és azt is, ha arra van igényünk, hogy más pózokban, más helyszínen vágyunk a közelségére.

Lehet, hogy a kezdeményezés a gond

Nem egy párnál derül ki párterápián, hogy az a fél, amelyik sokkal többször kezdeményezi a szexet, idővel megunja, és elhúzódik. Titokban vágyik arra, hogy a partnere is kezdeményezzen, de mivel ő megszokta a kettejük dinamikáját, így nem kezdeményez, a másik fél pedig csalódást él meg. Az fél, amelyik elvágja magát teljesen a kezdeményezéstől, teljesen elvághatja magát a szextől, így ha nem is direkt, de számos más apró jellel, gesztussal az ágyba csábíthatjuk a másikat.

A türelem lehet a legjobb megoldás

Az első beszélgetések biztos, hogy nem mennek majd túl jól, és mindenki számára kínosak lesznek. Néhány hétig kitartóan érdemes próbálkozni a beszélgetéssel, akkor is, ha a másik fél nem igazán tud mit mondani, és csak azt ismételgeti, nincs semmi, és nem tudja, mi van. Egyszercsak nyitott lesz arra, hogy beszéljen, és ha hajlandó változtatni, tenni a kapcsolatért, akkor biztassuk arra, hogy van értelme: mondjuk el neki, hogy nagyra értékeljük a figyelmét ebben, és hosszú távra tervezünk vele.

Ha nincs megoldás együtt, akkor tovább kell lépni egyedül

Bármilyen fájó is a gondolat, de ha a tartósan fennálló szexuális problémákat nem sikerül együtt megoldani, azaz az egyik fél nem nyitott a párterápiára, az orvosi kivizsgálásra, műtétekre, akkor át kell gondolni, milyen jövőt is képzelünk el magunknak. Fontolóra kell venni a szakítást. Ha az egyik fél nem hajlandó beszélni se a gondokról, nem akarja megoldani, akkor az azt is jelenti, hogy nem tiszteli eléggé a párkapcsolatot ahhoz, hogy dolgozzon azon. Márpedig a párkapcsolat, a házasság állandó, folyamatos munka, ami rengeteg befeketett energiával és idővel jár, de nagyon megéri.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik