Élet-Stílus

Karra kenhetik majd a férfiak a jövő fogamzásgátlóját

A zselé a véráramba kerülve segít csökkenteni a spermiumok számát -mellékhatások nélkül. Néhány év múlva elbúcsúzhatunk a gumióvszertől?

A férfi fogamzásgátlási módszerek fejlődése terén 2017 jókora változásokat hozott, így megszületett a vazektómia ideiglenes, bár épp úgy száz százalékos hatékonysággal bíró alternatívája, az ultrahanggal feloldható gát, de a legfurcsábban hangzó megoldásra az év utolsó hónapjáig kellett várni.

Az International Business Times tudósítása szerint egy amerikai kutatócsoport merőben új eljárást dolgozott ki: a testápolóként karra, vagy vállra kenhető, majd bemasszírozandó Vasalegel hatóanyagai ugyanis a véráramba jutva két szintentikus hormon, a tesztoszteron és a progeszteron segítségével csökkentik a spermiumok képződésének tempóját, sőt, a kutatás jelenlegi állása szerint a folyamatnak nincs káros mellékhatása.

A tesztek ugyanakkor még gyerekcipőben járnak, sőt, a négy éven át tartó klinikai vizsgálatok csak áprilisban, négyszáz pár részvételével indulnak. A férfitagok spermiumszámát rendszeresen mérik majd, hogy lássák, képes lesz-e az a sikeres fogamzás határát jelentő határ (egy milliliternyi ondóban egymillió hímivarsejt) alá csúszni.

Nem kizárt tehát, hogy néhány év múlva az emberiség örökre elköszönhet a sokaknál mellékhatásokkal járó fogamzásgátló tablettáktól, vagy épp a gumióvszertől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik