Élet-Stílus

A mangóban lehet a fogamzásgátlás forradalmasításának kulcsa

Úgy tűnik a mangó nem csak hűvös desszertekbe, meg fűszeres távol-keleti ételekbe jó, de a hálószobában is jó hasznát vehetjük. Úgy tűnik ugyanis, hogy a zamatos gyümölcs rejtheti magában egy forradalmian új, hormonmentes fogamzásgátlási módszer kulcsát.

Egy kaliforniai kutatócsoport kezdte el vizsgálni egy nemsemleges fogamzásgátló módszer kifejlesztésének lehetőségét, vagyis olyan tablettát próbáltak kikísérletezni, amit nők és férfiak egyaránt szedhetnek.

Azt találták, hogy a mangó és néhány más növény, például az olíva és a szőlő egyszerre tartalmaznak két vegyületet, amik kombinálva megakadályozhatják, hogy a sperma megtermékenyítse a petesejtet. A lupeol és a pristimerin együtt úgy működnek, mint egy „molekuláris kondom”, mert védőréteget képeznek a petesejtek, és a spermiumok között.

A fenti vegyületekből készülő tabletta teljesen természetes, nincsenek hosszútávú mellékhatásai, és nem is kell állandóan, minden nap, egy bizonyos időpontban szedni. Elég a közvetlenül közösülés előtt bárkinek, vagy utána, hat órán belül a nőnek bevenni.

Polina Lishko a „molekuláris kondomról” szóló tanulmány főszerzője azt mondja, bár kellenek még a kísérletek a módszer bevezetéséhez, az előzetes eredmények nagyon bíztatók.

(via Konbini)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik