Lakásépítés: ennyivel drágább a generálkivitelező, mint az egyéni vállalkozók

Általában e kettő közül lehet választani, megnéztük, melyik miért (nem) jó.

Egyesek az újépítésű, kulcsrakész lakásra esküsznek, mások spórolás céljából vagy puszta szerelemből maguknak szeretnék megtervezni és kialakítani otthonuk belső terét. Mindennek megvan az előnye és a hátránya: utóbbi esetben nagyobb a szabadság, és közvetlenül nyomon követhetjük a munkát, viszont a nyakunkba veszünk egy hatalmas és szerteágazó feladatot, amivel laikusként nehéz megbirkózni.

Kapásból itt az első dilemma: generálkivitelező vagy egyéni vállalkozók?

Általános jó tanácsot szinte lehetetlen adni, de van itt egy alapszabály: olyan szakembereket válasszunk partnerül, akiknek ismerjük referenciáit, és megbízunk bennük. 

Generálkivitelező

Pozitívum

Negatívum

Kiknek ajánlott?  

Akinek sem ideje, sem energiája nincs arra, hogy óránként ellenőrizze a burkolókat vagy a vízvezeték-szerelőket, esetleg tudja magáról, hogy nem venné észre a kivitelezési hibákat. De annak is jó megoldás egy generálos, aki földrajzilag távol van a munkálatoktól.

Egyéni vállalkozók:

Pozitívum

Negatívum

Kiknek ajánlott?

Aki személyiségéből vagy beosztásából fakadóan képes emberek munkáját koordinálni, felügyelni és számon kérni, aki elég agilis és határozott ahhoz, hogyha szükséges, háromszor burkoltassa újra a fürdőszobát. A mostanában jellemző szakemberhiányos helyzetben tényleg csak az vállalja be a generálkivitelező munkáját, akinek van erre ideje, és adott esetben órákat tud a munkások feje felett állni.