Élet-Stílus

MeToo: így reagálhatnak a férfiak a zaklatásokról szóló vallomásokra

„Így fogok megváltozni.”

Aki használ Facebookot vagy Twittert, nem kerülhette ki az elmúlt néhány napban a #metoo címkével kezdődő (végződő) bejegyzéseket, amelyekben nők – a Weinstein-botrány nyomán – az általuk elszenvedett zaklatásokról és erőszakról szóltak.

Ha minden nő és férfi, akit valaha szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak, kiírná, hogy “Me too”, azaz “Én is.”, talán felhívhatnánk az emberek figyelmét a probléma nagyságára.”

Leírtuk, hogy magyar színésznők is beszélni kezdtek a korábbi zaklatásokról, elmondtuk, hogyan ússzák meg a magyar szexragadozók, és véleményt alkottunk arról, hogy miért van értelme kivételesen bedőlni a birkaeffektusnak.

Arról viszont nem esett szó, hogy hogyan reagálhatnak minderre a férfiak.

Egy ausztrál újság- és forgatókönyvíró, Benjamin Law nagyon is konkrét ötlettel állt elő, és úgy tűnik, akadnak is követői. Law megalkotta a #HowIWillChange címkét: Hogyan Változom Meg a magyar fordítás, és pontosan erről is szól: a férfiak ezzel a mondattal kezdődő (végződő) posztokban mondják el, mit tesznek azért, hogy a jövőben minél kevesebb MeToo-ra legyen szükség, magyarul: mit tesznek azért, hogy a nőket ne érhesse megaláztatás, zaklatás, erőszak.

Mutatunk néhány példát a kezdeményezőtől, és egy párat azoktól, akik már csatlakoztak:

Rendszeresen adakozni fogok a bántalmazott nők számára fenntartott környékbeli menedékházak számára

https://twitter.com/mrbenjaminlaw/status/920035587838566401

Felismerem a tényt, hogy nem kell elkövetőnek lennem ahhoz, hogy rossz fiú legyek. Ha megkérdőjelezzük a zaklatást vagy nem teszünk ellene semmit, az épp akkora bűn.

https://twitter.com/mrbenjaminlaw/status/920035804377858048

Szembeszállok mindenkivel, aki szexista megjegyzéseket tesz a nőkre, még ha csak buta viccről van szó, akkor is.

Továbbra is arra tanítom három fiamat és az unokámat, hogyan kell tisztelni és becsülni a nőket. A változás az otthonunkban kezdődik.

Soha nem fogok áldozatot hibáztatni, soha nem fogom végignézni, ahogy egy férfi kéretlenül közeledni próbál egy nőhöz.

 

És te mit teszel?

 

(Huffington Post, Kiemelt fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik